2021-06-12 485 瀏覽
想念日本系列 🇯🇵星期五晚, 全香港人都去晒食燒肉, 好難揾位, 但友人又好想食肉, 千辛萬苦揾到金金, 盡管8:30pm先有位都要去豪食一番!一入座先被$168熊本A5和牛的宣傳牌所吸引, 要知道本后無牛不歡, 仲要價錢咁平, 真係明明四個人有一半唔食牛都要點一塊試試佢。之後仲點左一大堆肉類, 前菜, 連烏冬同湯都唔放過, 前後叫左三round, 要知道而家餐廳10:00pm閂門, 但燒烤嘅時間唔到我哋控制, 本后差啲想開埋隔離個爐加速烹調時間!不過食力強勁嘅本后同友人, 真係用咗一個鐘KO所有食物, 真係要比掌聲自己!所有肉類都讚不絕口, 鍾意佢哋味道唔單一。身為牛魔王嘅本后, 對於A5和牛同埋厚切牛舌都 十分滿意, A5和牛有油香, 牛舌燒耐左都仲好淋, 好有係仙台食嘅感覺。另外壺漬牛肋骨肉, 自己先成條肉放落碗醬汁再放入爐燒, 一放上爐就見到刀工, 師傅將條牛切到成條頸鏈一樣, 燒好有點像牛肉乾嘅味道, 好食!雞肉配上岩鹽青檸, 好食到朋友想再叫多份。最後食埋烏冬飲埋個湯, 大滿足地離開!唯一不足係點餐較慢, 可能本后心急驚食唔切, 所以好想快啲落到單爭取時間食多啲!下次都係早
想念日本系列 🇯🇵

唯一不足係點餐較慢, 可能本后心急驚食唔切, 所以好想快啲落到單爭取時間食多啲!下次都係早啲上去希望可以食多幾碟啦~
雞泡魚乾配黑松露沙律醬
自家製白菜泡菜
熊本A5和牛肉眼
網燒雞腿肉  (岩鹽青檸)
厚切鹽燒牛舌  & 日本黑豚肩胛肉
香蒜酒煮蜆湯
2021-06-11
自家製白菜泡菜
熊本A5和牛肉眼
網燒雞腿肉  (岩鹽青檸)
厚切鹽燒牛舌  & 日本黑豚肩胛肉
黑七味燒秋葵  & 鹽燒厚切砂肝