芝加哥串燒酒場 (太和中心)

Chicago (Tai Wo Centre)
2020-05-12 29 瀏覽
好少去到大埔搵食,但朋友話太和村附近好多又平又正嘅嘢食,就帶我去試吓。位於翠和里嘅芝加哥BBQ Bar好方便,門口有位停車,如果你好彩的話😆係外面睇以為係酒吧,原來係有正餐、有串燒又有酒飲的餐廳。首先,一入門口已經好抵讚,店內完全無燒烤味,抽風做得好好👍🏻因為我好怕食串燒食到個人全身烤味又焗,丁點臭味道都無呢一點好非常滿意!而且店內環境幾有氣氛,適合同朋友飲杯嘢傾吓計。飯類選擇唔算多,但串燒種類就非常多!而且價錢都幾抵。招牌茄子燒($32)茄子燒非常驚喜,推介!我本來係唔鍾意食茄子的。但燒茄子出奇的香口,配上蒜蓉同少少蔥花味道好夾,令本來淡味的茄子變得非常惹味。我哋連皮都食埋,燒咗的皮口感好特別,少少脆有咬口。炭燒豬頸肉($19)一串豬頸肉只係$19,有五小嚿,好抵啊!燒得非常香口,外脆內滑,肥瘦比例好,唔會燒到乾晒!香烤黃花魚($88)第一次食烤魚,要等嘅時間雖然比較長,但好值得的!外皮烤得香脆,掀開裡面魚肉仲好嫩滑,而且多汁。烤魚只係用咗鹽醃咗,灑上少少檸檬汁味道好夾,亦都帶出黃花魚嘅鮮味,唔需要點調味料都好夠味。不過黃花魚比較多骨,大家食嘅時候要小心啊。蜜糖黑豚扒珍珠飯($78)

飯類選擇唔算多,但串燒種類就非常多!
而且價錢都幾抵。
招牌茄子燒

招牌茄子燒($32)

炭燒豬頸肉($19)
炭燒豬頸肉

香烤黃花魚($88)
香烤黃花魚

蜜糖黑豚扒珍珠飯($78)
蜜汁黑豚豬扒珍珠米

黑豚扒燒得剛剛好!唔會軔亦唔會太淋,同其他燒物一樣,咬落口都係juicy!蜜糖汁配珍珠米,會忍唔住食好多飯🙈

Little Creatures IPA ($48)
Little  Creature  IPA

朋友話試吓杯手工啤,好飲喎!同描述一樣,真係有淡淡果香味同時又留到啤酒花的苦澀味,女仔可以一試。

Mojito ($72)
Mojito

甜甜地好易入口,份量都唔細。

三五知己約嚟飲杯嘢食吓串燒傾吓計,係一個好選擇❤️
招牌茄子燒
炭燒豬頸肉