2018-04-13 313 瀏覽
今日同女朋友去咗油麻地買嘢,行過見到有間新開嘅上海嘢,咁啱做緊下午茶,於是就同女朋友一齊試試。入到去見到裝修都幾靚,坐低咗,侍應就攞左壼玄米茶嚟,都幾好飲。再睇下餐牌,都有好多唔同嘅選擇,價錢都唔算貴,另包餐飲,同可以再加錢叫多份小食。我同女朋友就點咗個豬扒担担麵,同獅子頭窩麵,另再加錢叫咗個小籠包。先嚟係豬扒担担麵,豬扒同麵分開上,兩者份量都絕對唔係下午茶size,豬扒一大塊,炸得幾香口!碗麵女朋友都話可以少啲,至於湯底我哋叫咗小辣,花生醬味較濃,鍾意濃味嘅人一定要試。麵屬幼身,軟度適中唔太林,正!之後到獅子頭窩麵,用瓦煲上,保證熱辣辣。上湯底配上麵及獅子頭,感覺較担担麵清一啲。不過要讚一讚獅子頭,平時係其他地方食開,一啲我覺得太瘦,一啲就肥膏多過肉,今次依個個比例啱啱好,送麵一流。到上小籠包,加小小錢就有四個,抵!小籠包皮薄,夾起嘅時候真係要小心啲,唔好哂咗入面啲湯汁。而我最鍾意都係成粒一口食!覺得咁樣食先係最暢快嘅!仲有要提一提餐飲,我揀左秘製嘅酸梅湯,可以話有驚喜,特別係第一啖飲嘅時候,真係嚇咗一嚇,唔知點解杯嘢咁重口味,同平日去打邊爐飲嘅酸梅湯比起嚟,可以話係兩倍甚至三倍特濃

仲有要提一提餐飲,我揀左秘製嘅酸梅湯,可以話有驚喜,特別係第一啖飲嘅時候,真係嚇咗一嚇,唔知點解杯嘢咁重口味,同平日去打邊爐飲嘅酸梅湯比起嚟,可以話係兩倍甚至三倍特濃,不過飲落都ok,應該係落足料果隻嚟。

整體嚟講,餐廳係食物同環境方面都好ok。下次會再嚟試下其他嘢食。
豬扒担担麵
獅子頭窩麵