2023-09-26 163 瀏覽
呢日我哋去咗一間叫做616牛肉火鍋專門店嘅餐廳,真係食得好開心,味道好過癮!佢嘅招牌菜式有吊龍肉、封門柳安格斯牛肩脊、酸辣鳳爪、魚皮餃同埋粟米,令我哋留下深刻嘅印象。首先講吊龍肉,佢嘅質地鮮嫩多汁,入口即化,真係好好食!每一片肉都有恰到好處嘅脂肪,令味道更加豐富。肉質鮮美,肥瘦相間,真係一絕!而封門柳安格斯牛肩脊亦非常出色。呢款牛肉嘅質感好彈牙,有嚼勁又唔會太過咬勁。牛肩脊嘅肉質更加鮮甜,加上火鍋湯底嘅滋味,真係令人回味無窮。酸辣鳳爪係一道出色嘅小食,鳳爪皮薄肉嫩,酸辣味道恰到好處,吃落去酸辣麻辣嘅感覺真係好開胃。佢嘅醬汁亦非常特別,增添咗菜式嘅層次感。魚皮餃係一個不容忽視嘅菜式。魚皮薄脆,內裡嘅餡料鮮香多汁,加埋啲香菇同食用油,真係令人回味無窮。呢個菜式特別適合鍋底湯汁,一啖落口,鮮味四溢。最後,我哋叫咗個花椒牛腩湯鴛鴦湯底,真係一個明智嘅選擇。湯底香濃,有麻辣同埋微微花椒嘅味道,令整個火鍋都更加有層次感。牛腩湯底嘅牛肉質感鮮嫩,湯汁滋味濃厚,同鴛鴦湯底一齊煮,真係好過癮!