今日突然間好想食中式美食,又唔想去啲屋村酒樓食,於是就去咗觀塘鱷魚恤中心2樓嘅譽宴・星海食晚飯。譽宴・星海環境舒適,侍應嘅服務周到。蔥花海蜇首先食個屬於冷盤嘅風味小食蔥花海蜇。份量算係合適,海蜇夠哂味,而且又夠涼爽。足三両紅燒煲仔翅即場用gas爐煮熱,跟住將牙菜放入煲仔翅,再加入紅醋,美咪嘅足三両紅燒煲仔翅就完成喇。足三両嘅翅,有成兩大塊,每塊都有成隻手掌咁大。依個紅燒煲仔翅,食、色、相都可以話係滿分,仲環做緊震撼價$168就食到,真係物超所值。桂花蟹肉炒粉絲依個係其中一道我好中意食嘅中菜菜式。桂花炒粉絲,通常都會係蟹肉、或者瑤柱,而我就比較中意蟹肉,所以見到餐牌有,好多時都會點嚟食。杭州香醋一口骨香醋一口骨同糖醋排骨相似但唔一樣,啡啡黑黑、酸酸甜甜、醋味濃。一口骨外表炸到香脆,內裡肉嫩Juice,好味到停唔到口。金銀蒜蒸勝瓜勝瓜以角切形式,再加入生蒜蓉同炸蒜蓉一齊蒸熟。非常之香嘅蒜蓉味。乾隆皇石鍋炒飯乾隆皇石鍋炒飯有鮑魚汁、帶子粒、櫻花蝦、瑤柱碎同埋火腿茸。賣相稍為普通,是實上係一個內有乾坤,個非常之足料嘅石鍋炒飯。飯料炒到粒粒分明,每一口飯都有鮑汁嘅鮮味。炒飯炒起後再放入石鍋,一嚟

乾隆皇石鍋炒飯
乾隆皇石鍋炒飯有鮑魚汁、帶子粒、櫻花蝦、瑤柱碎同埋火腿茸。賣相稍為普通,是實上係一個內有乾坤,個非常之足料嘅石鍋炒飯。飯料炒到粒粒分明,每一口飯都有鮑汁嘅鮮味。炒飯炒起後再放入石鍋,一嚟可以保存溫度,二嚟又可以有製造出微微嘅飯焦。好正。

陳皮紅豆沙
最後食埋碗陳皮紅豆沙。紅豆沙起哂沙,陳皮味亦好夠。美滿嘅總結。