離開校園既時間都已經有半年以上了,總係覺得係「戰場打拚」既日子令到人慢慢失去享樂既時光。幸好,得到一位在校時的好朋友提議週末享受一下「二人的hi tea」時光。小妹同好朋友都係朱古力迷,我相信唔少女朋友仔都係朱古力族既愛好者。所以選擇佐café 103呢個地方hi tea,當日既主題係「經典朱古力下午荼套餐」。小妹booked了3:30pm 的時間,因為實在太期待了,我和好朋友係3點既時候已經到達目的地。上到103層,感覺好不實在,自己竟然企係103層高的地方。但又因為太早到的關係,café 103 的員工未完成準備的工作,所以請等候的顧客在門外的位置先休息一下。溫馨既係當夠鐘入座既時候,員工會好甜心地行到你既身邊有禮地提示顧客可以入座,好欣賞佢地既服務禮賓做得好好。原本一直都好想坐到窗口位,欣賞一下樓高103既維港景色。但係由於小妹booked 得太遲了,即使到佐最後一日,都只係得waiting list。但係但係,不可預期既永遠都係最令人感動既。去到入座既時候,員工帶小妹同好朋友去到2人的窗口位,真係天呀,感動到不得之了。快速地叫了一個for two 的tea set (hk$54
時光。
小妹同好朋友都係朱古力迷

快速地叫了一個for two 的tea set (hk$548+10%) 的afternoon tea set。二人都係不約而同地叫了有名氣的 – signature chocolate,今次真係全朱古力,覺得自己真係好幸福呀。
signature chocolate
由於上載照片有限,只能上載一些小妹及好朋友認為好味的甜點同大家分享一下。-
紅桑子朱古力撻小妹真係好鐘意紅桑子既味道,酸酸甜甜,完全可以中和了朱古力的油膩度。撻的中心係軟心既蛋糕仔,但係盛裝軟心既蛋糕既「撻盆」卻係有硬身的朱古力撻盆。花心思的設計,亦令小妹感受到設計者的心思。
紅桑子朱古力撻
熱情果朱古力蛋白杏仁餅呢款的確係超級吸引的偽macaroon,本身以為係硬身的macaroon,但係一拎上手就已經察覺到佢既真偽。軟身既macaroon,中間夾住又滑又軟的夾心。一口一個,剛剛好,一整個口中都充滿了朱古力的純香。
熱情果朱古力蛋白杏仁餅
八角忌廉朱古力球又係一件吸引人既「藝術品」。硬身既半圓球包住軟心的小蛋糕,將其一分為二,會見到中間隱藏住一顆紅心的「少女心」。小妹提議各位欣賞食物的時候,不彷將其一分為二,可能會得到意想唔到既驚喜。
八角忌廉朱古力球
快樂既時間的確又真係會過得好快,吹下水,影下相,睇下維港既美景,咁就一日了。
人生中可以幸福既日子要好好記住,都要好好保留,更加要好好享受。星期一好快又到了
,打工仔要努力工作,再盡情享受。
2014-01-11
$301.4 (下午茶)
signature chocolate
紅桑子朱古力撻