2024-02-05 153 瀏覽
前排同先生去大阪冇食到串燒一直覺得遺憾,咁啱同同事講起佢屋企附近呢間串燒店質素極高,趁住Happy Friday過嚟撐枱腳。打開Menu就知道雞串燒係主打,圖文並茂非常細心,仲有唔少刁鑽稀有嘅部位。一坐低店員首先為我哋送上前菜,有三款漬物,特別鍾意漬蒜頭,入口微辣但冇蒜頭嘅辛味,口感爽脆,非常開胃。味醂魚干燒得好香,表面微焦,沾上加入七味粉嘅蛋黃醬更加香口滋味。雞腎爽口而唔會太韌,稍微加上少少鹽花已經好香口;雞頸肉入口皮香脂肪少,雞肉鮮甜而且飽滿多汁,絕對唔能夠錯過。五花腩肥瘦相間,香口得嚟唔會覺得好肥膩,加上自家醬料非常惹味,推薦!豚肉車厘茄卷燒到恰到好處,薄薄嘅豚肉片色澤金黃,灑上少量鹽同黑椒吊味,一咬落去外面微脆帶鹹香,內裡嘅車厘茄熱辣辣又好juicy,充滿驚喜!只能夠講師傅手勢好,平凡嘅食材都能夠帶出驚喜。雞橫膈膜來自三黃雞,係非常稀少嘅部位,入口多汁有咬口,略帶油脂但又唔會太肥膩,果然冇令人失望;小腿肉口感紮實而且肉味濃,外皮亦燒得香脆可口。雞湯烏冬嘅湯底非常濃郁,食得出冇加味精,係嗰種好純粹嘅濃雞湯味道,就咁配上少量昆布已經好滋味。最後當然唔少得甜品,燒菠蘿就食得多,呢個加

前菜

味醂魚干

雞頸肉  $38    雞腎  $38

豚肉五花腩

豚肉車厘卷

雞橫膈膜  $42    雞小腿  $38

雞湯烏冬

焦糖菠蘿
最後當然唔少得甜品,燒菠蘿就食得多,呢個加咗焦糖嘅燒菠蘿絕對係我食過之中最好味,薄薄嘅焦糖又香又脆,加上甜度極高嘅新鮮菠蘿,一咬落去滴晒汁,超級好味!
今晚同先生食得好盡興,食材新鮮加上師傅嘅巧手,上菜嘅時間亦掌握得啱啱好,令初次喺香港食日式燒鳥嘅我哋留低深刻嘅印象,推薦俾想享用高質燒鳥嘅朋友仔。

前菜
味醂魚干