2019-03-08 114 瀏覽
今日整日都落住毛毛細雨,但係都無影響我去享受美食既雅興!因為我早早都book左係佐敦既S2鐵板燒,同老公二人世界!S2鐵板燒人氣頗高,拎唔少美食獎,穩陣起見記得記得bk定位我放左工大約6點令鐘到,人流未算好多,7點左右就開始爆場了我地仲好幸運,遇到老闆樂師傅親自為我地烹調今晚決定豪一豪佢,叫左一個價值$780既北海道原隻毛蟹紐西蘭羊架套餐中高價錢,果然有返咁上下質素,先可以keep住人氣首次我要先講下呢杯 花旗參青檸茶!呢幾日天氣keep住唔好,時冷時熱,仲要落雨,本身都病病地!一入到去,飲左淡茶,好有驚喜!苦中帶點甘,但又唔會太苦,甘甘甜甜咁,飲完喉嚨好舒服!前菜沙律同三色刺身!沙律夠凍同多沙律醬,仲有煙鴨胸,口感豐富!刺身新鮮、肥美,象拔蚌好甜,蝦勁大隻!重點1:北海道原隻毛蟹見到都心心眼先比like 黑松露蒸蛋蟹蓋,入面勁多膏!意外位係有黑松露,my favourite 黑松露蒸蛋超夾!係我老公好努力拆蟹蓋時,我唔經唔覺咁就快食哂!S2鐵板燒最特別係全部菜餚都用鐵板烹調出黎,勁有鑊氣!包括毛蟹都係,食到毛蟹最原汁原味既蟹肉味,但又有少少鐵板燒既香味,係新鮮既蟹肉先做到!之後係大大
S2鐵板燒人氣頗高,拎唔少美食獎,穩陣起見記得記得bk定位

我放左工大約6點令鐘到,人流未算好多,7點左右就開始爆場了

我地仲好幸運,遇到老闆樂師傅親自為我地烹調

中高價錢,果然有返咁上下質素,先可以keep住人氣

花旗參青檸茶

首次我要先講下呢杯 花旗參青檸茶!
沙律,刺身

前菜沙律同三色刺身
沙律夠凍同多沙律醬,仲有煙鴨胸,口感豐富!
刺身新鮮、肥美,象拔蚌好甜,蝦勁大隻!
北海道原隻毛蟹

重點1:北海道原隻毛蟹

見到都心心眼

燒帶子

之後係大大隻既元貝,最原始既蒜蓉燒,好香!
紐西蘭羊朳配香煎雞扒

重點2:紐西蘭羊扒配香煎雞扒
羊扒真係超級香,但一d都唔會膻,肥瘦適中,入口即融!

雞扒都好滑,醬汁甜甜地,好特別,但稍為熟左小小!
野菜炒拉麵

野菜炒麵,但老公將辛苦拆既蟹肉一齊食,別有一番風味!
炒麵同係日本食既無分別,無論係醬汁定鑊氣,都十分足夠!
S2鐵板紙包蜆湯

之後係好特別既紙包蛽湯

第一次飲用袋裝住既湯,原來咁樣做既原因係連湯都要用鐵扒燒!店員話袋係特製的!唔知係咪因爲鐵扒燒既原因,d湯特別甜
係清甜,有d菇味!
燒野菜

食到呢到,都已經飽!
不過食左咁多肉,個set好細心咁準備埋炒菜,同樣地色香味俱全!
泡芙

最後最後,仲有女士們最愛既甜品,泡芙

簡直係完美既享受,食完野感覺recharge左好多!心情靚靚

2019-03-07
花旗參青檸茶