露面手工拌麵料理

Biang Biang Noodles
2022-07-17 66 瀏覽
灣仔有咩餐廳平價得嚟味道又唔差🤔?我就會推薦露面啦✨!餐廳正正位於灣仔地鐵站岀口附近,距離利東街只係一街之隔,就可以食到CP值極高嘅手工拌麵~正值適逢下午茶時間,有更多超抵食嘅套餐💖。除咗下午茶套餐外,亦有$88嘅一人拌麵 / 拌飯套餐,入面有齊主食、小食、飲品,份量超多,絕對抵食👍🏻今次,我哋就點咗2️⃣份套餐,其中一份就係餐廳招牌菜之一嘅🌶油潑辣子魯肉Biang Biang麵($88),配🥒手拍小青瓜。麻辣味道係正宗四川風味,辣得過癮,非常惹味🤤,魯肉亦都肥美香滑,青瓜新爽脆口,個人大推❗️另一份套餐就係下午茶套餐,🥟巴蜀粒粒大雲吞配傳統開陽蔥油拌麵($58)。相比上一份麻辣拌麵,呢個蔥油拌麵就偏向咸甜,同麻辣雲吞一齊,一D都唔會覺得油膩🔅小食方面,額外點咗份🐤秘製香槽醉雞($58)。一上枱,就已經聞到濃郁酒香🫧,雞肉鮮嫩無比,清甜入味!飲品方面,套餐都會包一杯飲品,就叫咗一杯菠蘿青檸蜜,同埋另加$6嘅冬瓜龍眼茶,味道正常,不過不失😌我哋仲額外點咗一盎餐廳招牌養生湯品——野生松茸鮮雞湯($38):入面有一大塊雞肉,非常嫩滑;雞湯味道好有屋企媽媽煲岀嚟嘅味道🫶🏻,啖啖都係精華,滋補養身☺️總

秘製香糟醉雞

野生松茸鮮鮮雞湯

總結一下,我哋今次點咗嘅菜式:
🥟下午茶套餐($58):巴蜀粒粒大雲吞配傳統開揚蔥油拌麵 / 菠蘿青檸蜜
🌶一人拌麵($88):油潑辣子魯肉Biang Biang麵 / 手拍小青瓜 / 冬瓜龍眼茶(+$6)
🐤秘製香槽醉雞($58)
🥣原盎野生松茸鮮雞湯($38)
2022-07-16
下午茶