2019-03-05 47 瀏覽
我朋友成日食泰國菜,今天叫我過嚟試吓呢一間 Orange Elephant。因為我哋未到七點已經到達,所以可以揀梳化位。唔會好似出面啲餐廳兩個人就逼你坐二人枱。打開餐牌見到好多選擇,先先叫兩個芒果🥭特飲:Fresh iced mango juice 英文佢話叫 juice ,其實係一杯冰沙。不過雖則話係冰沙,係有天然嘅芒果味,唔似出面一啲咩咩堂咁。總之係幾唔錯嘅。食泰國嘢梗係要食小食啦。本身諗住叫咩都有嘅小食拼盤,但係有留意開呢間餐廳嘅食評嘅朋友都知道啦,呢間餐廳唔同時段都做緊唔同嘅優惠。如今日嘅優惠就係一蚊蝦餅!Deep-fried pawn cake 中文叫蝦餅但係英文佢係 pawn。是 Prawn 呀!😅講返個蝦餅嘅味道啦。我自己冇識開泰國小食,不過我朋友就話最突出嘅就係佢嗰個醬汁,佢覺得係鋪頭自己整嘅,唔係用來貨架!主菜我個 friend 話試下冬陰公,不過我就揀咗一個特別啲嘅:Steamed Mullet in Thai sour and spicy sauce 呢道菜係呢間餐廳推介之一。第一賣相靚,成個爐上枱,夠晒氣勢。另外因為係明火,所以餐廳好貼心咁預備左另外一碗冬陰公湯

打開餐牌見到好多選擇,先先叫兩個芒果🥭特飲:

芒果特飲

Fresh iced mango juice

泰式炸蝦餅三件

Deep-fried pawn cake
中文叫蝦餅但係英文佢係 pawn。是 Prawn 呀!😅

冬陰公湯底明爐烏頭魚

呢道菜係呢間餐廳推介之一。第一賣相靚,成個爐上枱,夠晒氣勢。另外因為係明火,所以餐廳好貼心咁預備左另外一碗冬陰公湯,俾你中段添加。味道本身呢,冬陰公湯個味個人認為屬於正宗。唯一美中不足嘅地方就係今日條魚本身帶少少腥。不過冬陰公湯因為夠香又夠辣,所以個魚如果連魚腥味都冇嘅話就會太單一😅。

泰國嘢又點少得佢嘅粉面飯啊,我個朋友就話不如試吓佢嗰個椰青焗飯

椰青海鮮焗飯

我朋友覺得蝦餅好食,如我本人呢就覺得呢一個焗飯係非常好。出面一啲泰國餐廳嘅嘢青焗飯,好明顯係將啲炒飯炒完之後鑲落去個空嘅椰青殼,變咗個揶殻只係裝飾。而呢間餐廳夾椰青海鮮焗飯,出色嘅地方就係椰子嘅香入哂啲炒飯裏面。有椰油但係亦都唔會話太油。總之係香。

兩個人最後食咗三百幾蚊,食物質素唔錯,亦坐得好舒服,所以係物有所值。
2019-03-04
芒果特飲