The Market

2013-09-07 1032 瀏覽
為左我既生日, 未婚夫提早2個月就卜左呢度了.唔食榴槤既佢, 配超LIKE榴槤既我, 哈哈哈哈.我一直都唔知去邊食. 直到用餐前一日佢滲左D比我知, 話呢度好多榴槤食, 個榴槤雪糕網民大讚, 佢先知中伏了. 入座後, 已經急不及待咁四圍行四圍睇下有咩食.都係例牌攞刺身先. 有三文魚, 吞拿魚, 北海道帶子, 牡丹蝦, 八爪魚等等.三文魚夠肥美, 但唔多夠凍.北海道帶子好夠大隻, 又鮮甜, 好味道牡丹蝦隻隻都超多"蝦子"喺個肚, 我見到都毛管戙了. 但搣走左, 都幾鮮甜.跟住發現左智利鮮帶子, 唔知乜冬冬, 試下先. 個汁辣辣地, 唔食得辣既我就覺得太辣了. 試過就算冷盤開邊龍蝦, 好彈牙, 又係超多膏的.長腳蟹, 好鮮甜, 咸味適中.熱盤都好多選擇, 有巴東牛肉, 巴蕉葉煎魔鬼魚, 豉油皇乳鴿, 肉眼, 羊架等等.有個叫海鮮米形粉, 仲以為係意大利炒飯, 點知中伏了. 名符其實"米形既粉". 唔係我杯茶.今晚個西湯係蕃茄忌廉湯, 我本人覺得個酸味OVER了.食到咁上下, 試個"馬來西亞D24榴槤雪糕"先.哇.....真係好榴槤呀, 口感有少少膠, 係由好多果肉做出黎嗰隻膠. 超正.如是
為左我既生日, 未婚夫提早2個月就卜左呢度了.
唔食榴槤既佢, 配超LIKE榴槤既我, 哈哈哈哈.

入座後, 已經急不及待咁四圍行四圍睇下有咩食.
都係例牌攞刺身先.
有三文魚, 吞拿魚, 北海道帶子, 牡丹蝦, 八爪魚等等.
三文魚夠肥美, 但唔多夠凍.
北海道帶子好夠大隻, 又鮮甜, 好味道
日式刺身
智利鮮帶子
冷盤開邊龍蝦, 好彈牙, 又係超多膏的.
龍蝦
長腳蟹, 好鮮甜, 咸味適中.
炸蝦餅, 刺身, 長腳蟹
熱盤
今晚個西湯係蕃茄忌廉湯, 我本人覺得個酸味OVER了.
蕃茄忌廉湯
食到咁上下, 試個"馬來西亞D24榴槤雪糕"先.
如是者, 全晚我食左3球, 哈哈.
馬來西亞D24榴蓮雪糕
跟住就試"榴槤芝士撻", 好"的骰", 一啖一粒, 榴槤味都好重. 唔錯唔錯.我食左2粒^^
榴蓮芝士撻
再黎"榴槤芝士蛋糕", 榴槤味略嫌太淡, 可能係比有一定濃度既芝士味掩蓋了. 我只食左一件.
榴槤芝士蛋糕
總括榴槤三寶, 最得真係個榴槤雪糕, 其次係榴槤芝士撻, 最後先到榴槤芝士蛋糕.

食左榴槤, 又比我發現佢地既雪糕, 係MOVENPICK品牌. 又一個新大陸呀.
我主攻比利時朱古力, 真係超超超愛, 全晚食左.......6球.
MOVENPICK比利是朱古力雪糕
食到呢度, 我已經好滿足了, 哈哈.

總括來說, 絶對有下次. 期待!!!
2013-09-06
生日