餐廳: 隨心
資訊:

2018-11-17 93 瀏覽
住得近太古坊有個好處,因為附近有不少餐廳可以選擇。揀食方面可以有好多唔同.....不過好多餐廳都係星期六日唔開,有時搵食都要趁星期一至五!今次難得放假,就去附近搵下有咩好食~下午茶時段,平時都係食茶餐廳咁.....路經呢間名為「隨心」的餐廳,見到佢下午茶的menu有好多選擇,一於入去試下!個下午茶多選擇到呢....有成20幾樣野可以揀,感覺唔錯~餐廳連埋隔離舖位,座位多又大,食野同FD傾計都坐得舒適!我地兩人去,最後叫左兩個飯,加多個小食tim....介紹下有咩好食先:隨心海南雞飯(無骨)   $58一黎就試左呢個海南雞飯先.....見好似係呢度主打咁....無理由唔試下!配上黑醬油、辣椒醬、薑蓉,同一杯湯!3種醬料都各有特色,雞肉嫩滑帶油香,真係啖啖肉;仲要特別讚讚個雲耳,酸酸微微,好鐘意啊!個飯都好特別,佢有陣陣椰香味,食落係停唔到口!大家不妨試試將雞肉,加上醬汁同槨香飯一次過放入口,感覺好滿足!話梅豬軟骨配飯   $55我自身係好鐘意食酸野,每次去D餐廳見到有話梅野都必定試!呢次試左呢個,真係覺得以前食過GEI都太普通!首先平時食開GEI大部分D醬汁都係較為濃稠,配飯真係有難度~
住得近太古坊有個好處,因為附近有不少餐廳可以選擇。
今次難得放假,就去附近搵下有咩好食~
個下午茶多選擇到呢....有成20幾樣野可以揀,感覺唔錯~
餐廳連埋隔離舖位,座位多又大,食野同FD傾計都坐得舒適!
我地兩人去,最後叫左兩個飯,加多個小食tim....
介紹下有咩好食先:
隨心海南雞飯(無骨)
隨心海南雞飯(無骨)   $58
話梅豬軟骨配飯
話梅豬軟骨配飯   $55
我自身係好鐘意食酸野,每次去D餐廳見到有話梅野都必定試!
呢次試左呢個,真係覺得以前食過GEI都太普通!
今次呢個係成碗咁制,送飯真係好正啊,而且佢真係成粒話梅放入去,酸味夠,大愛啊!
豬軟骨份量都幾多,起碼有4-5舊,而且夠軟腍,入口即化,仲要係超入味,配飯真係無得頂~
黑蘿蔔糕
黑蘿蔔糕   $48
因為係Menu見到,就叫左個原版試下,下午茶價錢都係差少少~
第一次聽黑蘿蔔糕,完全唔知咩黎,因為好奇就問係咩黎,原來係新加坡黑醬油加三巴醬加蛋炒製而成!
呢個我自己覺得好食過普通蘿蔔糕,食落係有少少辣,但係好惹味,真係一食係停唔到口,而且呢個蘿蔔糕食落唔會太膩同滯,推薦啊!
下午茶係有配飲品的,今次試左呢兩杯~
左:熱檸檬薏米水,右:紅棗茶~
我個人鐘意個薏米水多D,飲落好特別,甜甜地但好好味,而且薏米有去水腫的功效,呢兩杯其實對女仔黎講都係好GEI!
薏米水出面比較少見,大家黎到的話都可以試試!
總括黎講:
餐廳裝潢雖先似沒特別,不過坐得舒服,唔錯~
至於食物同服務,都係值得一讚GEI~
因為睇過MENU,呢度原來食物款式都好多,但可惜因為當天係下午茶時段黎,所以試唔到!
不過睇完menu之後,真係想再黎試下晚餐,款式多選擇多,多人黎食GEI仲可以試多D唔同款式~
2018-11-16
隨心海南雞飯(無骨)
話梅豬軟骨配飯
黑蘿蔔糕