2016-11-12 311 瀏覽
本來係約好朋友星期五晚食飯, 但佢又唔得閑, 於是即興約今晚~Book 好左位, 一入去, 好有貴賓既感覺,幾個人一齊黎serve仲安排4人檯比我地坐 XDDD餐廳 menu 選擇唔算太多, 咪可以精於出品!可能係平日, 餐廳唔算多人, 好靜, 好岩情侶拍拖, 夠唒SWEET!!我幾鐘意餐廳既裝修, 簡約, 水泥牆身及天花有後現代工業既感覺.一坐低, waiter 已經立即為我地斟水.So sweet~有2人套餐同set dinner 揀…不過筆直所限, 我地都係決定 2個main + 兩個小食就算 (朋友超級大食)由於我超愛食鵝肝, 所以一見到但鵝肝呢樣野就會情不自禁一定要嗌XD不過唔係每間餐廳都整得好食, 於是就懷著戰戰兢兢既心態一試嗌左呢個「香煎鵝肝伴鳳梨」一食落口, 不得了!!!超級香!! 鵝肝外脆內軟, 烏肝本身太肥膩,要配D淡味既野先好食.餐廳用左鳳梨去做配搭, 少少酸甜既鳳梨中和返鵝肝既肥膩.食完之後鵝肝香味喺個人到回甘!好想ENCORE, 可惜驚食唔唒浪費~餐廳亦好貼心, 等我地食完個鵝肝先上呢味「黑松露蜜糖烤雞翼」黑松露味唔算重, 但雞翼既生熟度岩岩好, 非常 jui

Book 好左位, 一入去, 好有貴賓既感覺,

幾個人一齊黎serve

仲安排4人檯比我地坐 XDDD

餐廳 menu 選擇唔算太多, 咪可以精於出品!

一坐低, waiter 已經立即為我地斟水.

So sweet~

有2人套餐同set dinner 揀…

一食落口, 不得了!!!
超級香!! 鵝肝外脆內軟, 烏肝本身太肥膩,

要配D淡味既野先好食.

餐廳用左鳳梨去做配搭, 少少酸甜既鳳梨中和返鵝肝既肥膩.

食完之後鵝肝香味喺個人到回甘!

好想ENCORE, 可惜驚食唔唒浪費~

黑松露味唔算重, 但雞翼既生熟度岩岩好, 非常 juicy *0*

蜜糖味唔會過重, 擺入口,  少少蜜糖味, 之後再有好香既雞肉既味.
如果黑松露味可以再重返少少, 呢個絕對係水準之作!

** 餐廳檯面有少少黑醋同橄欖油比食客, 雞翼加左少少黑醋後勁好食~

跟住餐廳就先上「新鮮空運西冷(8oz) 伴紅酒汁」

朋友驚我食唔到太生, 所以我地嗌左7成熟~

咬落去勁 juicy, 超多肉汁好正啊!!

食得淡既人可能唔使要個汁都夠!

冇落汁既牛扒好鮮…不過我都係偏好有汁.

落返汁既牛扒味道即係升左幾個層次. 食得紅酒汁入面有蘑 ”gu”

點左個汁後, 放入口先會有好香既蘑 “gu” 味, 之後再由紅酒味將牛扒既香味帶出.

食個扒食到一半左右, 餐廳就上埋個「紐西蘭羊架配香草醬意大利飯」

為食的我當然立即食啖飯先~

味偏淡, 但仍食到好香既香草味.
可能我個人偏好硬身少少既飯, 所以我都幾鍾意.

但對食開軟身既野人黎講可能就爭 d.

由於羊架偏重味, 配埋個飯食就岩岩好中和返飯既淡味.

羊架唔 “so”. 朋友幾岩. 但我個人就偏好有 ”so” 味, 所以對我黎講係爭少少啦~

So far 平時食飯都唔錯, 一落樓就係巴士站, 非常就腳. 食物質素亦好,

食得出係用心煮的~
於檯上既汁
新鮮空運西冷(8oz) 伴紅酒汁