2024-04-29 20 瀏覽
#christine開飯日記 去親深水埗淨係諗到cafe? NONONO!今次就比我發現左一間好食又抵嘅泰國菜🤭中意食泰國嘢嘅你,真係唔可以錯過丫!佢係位於深水埗鴨寮街嘅「馮濤泰菜」,佢都幾低調架,一入到去就有一個開放式廚房,等你可以望住靚仔廚師為你準備佳餚🤭廚師應該係泰國人嚟架,所以煮嘅味道都特別正宗😍🌟泰式蠔仔煎蛋 Oyster Pancake($115)依個泰式蠔仔煎蛋真係必食,你睇佢個名好似平平無奇,但佢係用鐵板上嘅,熱辣辣,加上煎到啱啱好嘅蠔仔成件事都幾香口,再加埋佢嘅辣醬👍真係好好味🌟泰式秘汁雞肉炒飯 Thai Chicken Fried Rice($85)佢嘅炒嘢都好有鑊氣,炒飯真係炒到粒粒分明🤭而且佢嘅秘汁辣辣地咁,都幾唔錯,戒緊澱粉嘅我都忍唔住食左2碗🤭🤭🌟冬陰功蝦湯金邊粉 Tom Yam Kung Shrimp Noodle Soup($95)我不嬲都對冬陰功湯一般般,覺得佢好咸。但佢地嘅冬陰功湯完全冇依個問題。反而仲幾鮮添,金邊粉都幾嗦湯,令到每啖面都食到湯底嘅味道👍👍依間泰菜真係幾值得去試下,真係幾有實力,性價比都高🤭🍴馮濤泰菜 (深水埗)📍深水埗鴨寮街28-3
#christine開飯日記

🌟泰式蠔仔煎蛋
Oyster Pancake($115)

🌟泰式秘汁雞肉炒飯
Thai Chicken Fried Rice($85)

🌟冬陰功蝦湯金邊粉

依間泰菜真係幾值得去試下,真係幾有實力,性價比都高🤭

🍴馮濤泰菜 (深水埗)
📍深水埗鴨寮街28-36號運福樓地下B號舖