2017-07-08 312 瀏覽
餐廳位置的確有小小隱蔽,但係搵到之後一入門口就好有驚喜!首先環境簡潔清靜,好舒服,完全同門外面觀塘工廈有種強烈對比。食物方面,呢間係一間泰式餐廳。一嚟就叫左我最愛嘅沙嗲雞肉串燒。一碟有四串,雞肉好嫩滑,其實就咁食已經好夠味。隔離嘅沙嗲醬簡直係畫龍點睛,醬係偏甜嗰種,食唔出係有啲咩材料做但真係好好味!一個人一碟都絕對冇問題!之後就叫左係呢度出名嘅海南雞飯,因為晚市冇1個飯咁叫,所以叫咗一碟半隻嘅海南雞,另加左呢一碗油飯。先講碗油飯,好夠味但唔會太過油,其實完全唔需要配任何餸,就咁食都已經好好味!重點海南雞,果然做得出色,啖啖肉一舊骨都冇,非常嫩,雞皮亦都好爽,冇肥膏,加埋海南雞必配嘅黑豉油同辣醬,正呀!之後要左一個都係泰菜必食嘅炒金邊粉,一嚟都嚇親我哋,唔單止隻碟大,啲粉既份量都好大。金邊粉既羅望子味加埋青檸汁,酸酸地好醒胃。而蝦既數量都好多,加埋蛋碎同豆干粒,好似喺泰國食咁!雖然真係好飽,但係見到甜品有咁多款,女仔始終都係會忍唔住叫翻個。揀咗好耐決定要一個冇禁漏嘅檸檬撻,相當有驚喜!檸檬餡嘅酸味啱啱好,撻皮好脆,撻面裝飾用嘅蛋白脆餅都唔hea,就咁食都好脆,又唔會太甜,真係好滿足!本身
餐廳位置的確有小小隱蔽,但係搵到之後一入門口就好有驚喜!

食物方面,呢間係一間泰式餐廳。
沙嗲雞肉串燒

海南雞配油飯

蝦仁炒金邊粉

檸檬撻

本身我哋淨係叫咗一個甜品,點知老闆娘好好人,送多左份蜜糖撻配西柚啫喱請我哋食!蜜糖撻真係比較少見,入面好似係用左蜂巢做餡,好潤喉嘅蜜糖味。加上鮮忌廉,好rich既口感。千祈唔好忽略旁邊嘅兩粒西柚啫喱,好濃嘅西柚味好refreshing,係呢一餐完美既句號。
蜜糖撻配新鮮西柚啫喱

總結嚟講呢間餐廳真係俾咗好多驚喜我,完全估唔到觀塘工廈有啲咁高水準嘅餐廳,泰式主食做得好好,甜品亦都唔可以睇小,比起好多專賣甜品嘅地方做得更出色!價錢又唔貴,一定會再幫襯!
2017-07-07
沙嗲雞肉串燒