2020-12-12 36 瀏覽
前幾日上網搵到太和一間新開嘅法國餐廳,可以同女朋友嘗試高質素嘅西餐。剛入餐廳門口,稍暗嘅環境中有一個明亮嘅水晶吊燈,十分耀眼。坐在舒適嘅沙發上聽著一些優雅舒適嘅音樂,我地可以暫時放低日常生活嘅壓力,好好放鬆心情,安靜地享受這個精緻嘅晚餐了。餐前我叫咗杯札幌啤酒,而女朋友叫咗杯Rose Cocktail with Aroma Bubble,一杯頗為特別嘅雞尾酒,特別之處在酒面上吹一個煙燻泡,爆破後焦香從煙而散,極具觀賞性!只可惜來不及捕捉泡泡破個刻,只是聞到了陣玫瑰花香味。我同女朋友一齊叫咗個自家製蟹餅配檸檬忌廉汁,酥炸後亦不太油膩,外脆內軟,蟹肉鮮甜帶鹹香,配合清新檸檬忌廉汁,不會太乾。當晚餐湯係粟米忌廉湯配蒜蓉法包,頗濃粟米甜香,不會太黏稠,仲有炸過嘅粟米粒同很香脆嘅蒜蓉法包。主菜叫咗法式香料烤龍蝦尾海鮮意大利飯,鮮甜嘅龍蝦尾肉已拆開出來,龍蝦尾殼只是配搭裝飾。帶子大大粒但柔軟度剛剛好,意大利飯裡面有洋薏米,口感十足。蒜片辣椒蟹肉扁意粉,每一口都有蟹肉鹹香,意粉口感有彈性。最後甜品《美女與野獸》,白煙散去後出現一朵艶麗的紅玫瑰,到底是什麼實在是意想不到 。
剛入餐廳門口,稍暗嘅環境中有一個明亮嘅水晶吊燈,十分耀眼。
餐前我叫咗杯札幌啤酒,
札幌啤酒
自家製蟹餅配檸檬忌廉汁
當晚餐湯係粟米忌廉湯配蒜蓉法包
法式香料烤龍蝦尾海鮮意大利飯
蒜片辣椒蟹肉扁意粉,每一口都有蟹肉鹹香,意粉口感有彈性。
蒜片辣椒蟹肉扁意粉
2020-12-06