2018-01-22 838 瀏覽
之前老公帶過我到鮨一食午餐試過海膽同鰻魚飯都好好味,今日老公完成咗一份大project,當然要慰勞下佢食餐好嘅。我地未試過鮨一食晚餐,一於book黎試下😍我早放工六點半就已經到達鮨一,店鋪面積不大,想食最好book位或者早d到,遲左就要等位了。午市店面的大玻璃窗有日照,顯得明亮,而晚市就依靠室內柔和的燈光,更添溫暖。記得之前食晏老公目不轉睛咁望實巴枱壽司師父的出品,今次就選坐巴枱滿足佢嘅嗜好。今次我地試其他料理,職員好有耐性咁介紹咗好多時令刺身同特色食物。鮨一沙律想唔到沙律份量咁大碟,魚生種類有:劍魚腩~ 油甘魚 ~三文魚 ~八爪魚。特別調配嘅沙律汁酸甜中帶點鹹味,好醒胃。白子我首次試魚的睪丸,老公話白子係女士補品,叫我食多d。白子質感柔滑豐腴,緊緻爽滑,伴上日式汁吃,口感綿密嫩滑入口即溶,無腥味,一試難忘。真名鏗刺身師父細緻的功工把真名鏗薄切,晶瑩剔透的真名鰹薄切上配上金箔~花瓣~蔥花,未食已經大飽眼福。配上調制的醬汁,味道甘甜鮮美,肉質嫩滑細緻👍龍蝦刺身龍蝦肉晶瑩剔透,師父切成厚塊,龍蝦肉質結實彈牙,清甜爽脆,加了檸檬汁的龍蝦肉一點腥味也沒,沾上少許新鮮磨製的山葵和醬油,更添鮮美👏

白子
白子刺身

龍蝦刺身

龍蝦剌身

針魚刺身
針魚的油分不多,肉質結實彈牙,味道非常鮮甜,吃多了也不會感到膩,一片一片吃了很多。

磯煮鮑魚
珍寶Size嘅鮑魚煮得非常入味,而且入口軟腍富嚼勁,鮑魚味也相當濃郁,沾上濃郁蟹膏同吃猶如畫龍點睛一樣,幸福感倍增😍😍

什錦天婦羅
粉醬夠薄和鬆脆,鎖住食材精華,蝦肉保留肉汁,尤其喜歡蕃薯天婦羅,蕃薯甜度高好好味。

一夜干
魷魚外脆內軟,一點也不會韌,魷魚味濃郁,沾上蛋黃醬吃更惹味,令我慾罷不能,佐酒一流😋

日式味噌煮牛舌
老公鍾意食牛舌,牛舌厚切軟腍中帶嚼勁,蘿蔔鮮甜入味,不錯。
日式味噌煮牛舌

今次試了好多從未試過嘅食物,老公對食物質讚口不絶,食材新鮮而且烹調方法特別,令我地留下深刻印象,我地好滿意👍
紀念日
白子刺身