2020-11-26 1561 瀏覽
馬鞍山間泰巷,都幾常食,但原來未比評語,反正佢換左新餐牌,就寫番篇先。以前舊MENU其實同新MENU食材係冇分別,但新MENU就多左好多選擇,其實一早應該咁,因為以前冇咩好揀,都係湯河/飯,宜家用番相同食材多左好多搭配。通常都係食下午茶,幾抵食。最常叫呢個香茅豬扒泰式公仔麵,冬蔭功湯底下午茶揀冬蔭功湯底唔洗加錢,當然要叫啦雖然唔係單叫湯,只係一個湯底,都冇特別淡個冬蔭功好夠味,夠酸,微辣,同公仔麵都幾夾香茅骨會有3件,都OK,不過有時會比較多肥膏下午茶餐+$5就有一份炒蛋+多士,好抵炒蛋唔會炒到好老,仲好嫩滑多士熱辣辣好軟熟跟餐有熱飲,凍飲要加錢我通常會叫泰式凍檸茶,係用青檸汁,冇檸檬片的,更酸更好飲跟餐可以用優惠價加配小食,通常都會配香茅雞中翼,最好食另外魚餅/鳳爪/春卷都唔錯的,春卷雖然係素但好脆又唔油另一個下午茶餐,蕃茄雞扒通粉蕃茄湯味濃郁泰式凍奶茶佢地D鳳爪都唔錯的如果係新港城中心會員,食滿$100可以送鳳爪/通菜我就次次都揀鳳爪,份量都有7 8舊,反而下午茶加配小食度揀鳳爪只有5舊所以送呢份都算好大碟的不過個汁略嫌唔夠味

通常都係食下午茶,幾抵食。

最常叫呢個香茅豬扒泰式公仔麵,冬蔭功湯底
下午茶揀冬蔭功湯底唔洗加錢,當然要叫啦
雖然唔係單叫湯,只係一個湯底,都冇特別淡
個冬蔭功好夠味,夠酸,微辣,同公仔麵都幾夾
香茅骨會有3件,都OK,不過有時會比較多肥膏
香茅豬扒泰式公仔麵

下午茶餐+$5就有一份炒蛋+多士,好抵
炒蛋唔會炒到好老,仲好嫩滑
多士熱辣辣好軟熟
炒蛋+多士

跟餐有熱飲,凍飲要加錢
我通常會叫泰式凍檸茶,係用青檸汁,冇檸檬片的,更酸更好飲
泰式凍檸茶

跟餐可以用優惠價加配小食,通常都會配香茅雞中翼,最好食
另外魚餅/鳳爪/春卷都唔錯的,春卷雖然係素但好脆又唔油
香茅雞中翼

另一個下午茶餐,蕃茄雞扒通粉
蕃茄湯味濃郁
蕃茄雞扒通粉