2018-01-22 182 瀏覽
成日同女朋友經過e個餐廳都係排晒長龍,真係好利害呀!都真係想試好耐啦!咁今日同女友食完飯咁岩經過後,剛剛有兩個位,咁就即刻入去啦!餐廳裝修走文青風格,石屎牆、木枱櫈,像時下Cafe,感覺都非常舒服,而且陳列櫃上都好多精美擺設,成個舖感覺非常乾淨,食都食得舒服同安心。好啦!望下個餐牌先,非常多花款,有養生系列,燴雪梨,燴蘋果,雪蓮製品等....亦有以公雞碗盛載嘅刨冰系列,款式多,變化大,口味完全唔同,亦有小芭菲系列,以不同嘅皇牌雪糕再加一些配料做成,唔想食野嘅話,也有古樹紅茶及白茶系列,配搭都好創新,基本上鍾意食甜品嘅我出面都好少見,可能因為出面好多甜品店都無咩茶嘅製品,亦都顯出e間餐廳嘅特色,今時今日經營一家餐廳都好睇特色呀!咁我最後就選擇左佢個皇牌之選雪蓮•鐵觀音,而我女友亦選擇半熟芝士燉蛋。好啦,等左一陣,我叫果個雪蓮鐵觀音就到左啦,外觀非常靚啦,顏色配搭得非常好,咁我就首先食左個推介嘅雪糕先啦,據我所知,佢同用嘅gelato同ice cream係好大分別呀!Gelato含脂肪少但含糖量和含水量較大。因此會比ice cream較為健康,咁就可以放心食啦,雪糕好香濃茶味,香得黎唔會話
好啦,等左一陣,我叫果個雪蓮鐵觀音就到左啦,外觀非常靚啦,顏色配搭得非常好,咁我就首先食左個推介嘅雪糕先啦,據我所知,佢同用嘅gelato同ice cream係好大分別呀!Gelato含脂肪少但含糖量和含水量較大。因此會比ice cream較為健康,咁就可以放心食啦,雪糕好香濃茶味,香得黎唔會話係膩,而佢都唔會話好似茶味咁樣甘香味,餐廳會係甘香味上再加d甜味,感覺好新鮮清新,而配料就有美顏雪蓮,雪蓮就無咩味道,但我都知道佢係一個好有益嘅野,所以都食晒,另外有琥珀桃膠,上網見到,桃膠是桃樹樹皮天然分泌出來的樹脂,會在樹上結成琥珀色的晶體。桃膠不但有助促進腸道蠕動,並可使人飽腹感增強,減少食物攝入,從而有助控制體重,同時有助排毒。雖然味道都係淡d,但係都幾有咬口,有口感,而同莓啦,莓就偏酸左d,成個甜品黎講配搭都非常好,個雪糕非常非常正,食完之後我根本唔洗飲水都唔會話個口好又甜又膩,而且重非常香茶味!
雪蓮鐵觀音
跟住就到我女友個半熟芝士燉蛋,賣相都係殺晒,e間餐廳所有嘅菜式都係非常專注外觀,正所謂相機食先呀ma!咁首先我地就食個朱古力普洱雪糕先啦!普洱雪糕堅係好濃茶味同朱古力味,濃得黎佢都唔會太甜,佢有朱古力嘅香同埋普洱茶嘅甘,跟住就到半熟芝士燉蛋啦,好香芝士味,而佢就唔會話焗到好硬,而係入口有d林,咁我女友就好得意咁攞支餅乾條黎點d芝士燉蛋,又幾好食wor!最後全部都食晒啦!

總結,就係e間餐廳感覺上好乾淨,燈光夠光猛,而且好細心,牆邊座位係提高usb叉電裝置呀,不過就無線,而菜式都非常創新,將傳統茶葉融入甜品都幾費心思呀!之後我都一定會再黎試下佢d晚餐呀!我相信都一定會好正!
半熟芝士燉蛋
2018-01-16
$66 (宵夜)
半熟芝士燉蛋