2019-05-26 142 瀏覽
呢間位於香港大學站同西營盤站的十二味主打川菜同火鍋,佢哋嘅火鍋仲有Q版熊仔牛油造型湯底,真係好吸引。不過由於我們是吃午餐,所以冇叫到火鍋,不過當天亦有很多人選擇以火鍋作為午餐,但朋友話下一次食晚餐先試呢個打卡火鍋,因為喺香港而家都食到唔需要北上好方便。餐廳佈置融入了許多傳統的文化元素,例如餐廳掛滿紅燈籠🏮,而座位都相當有特色,坐係經過改良嘅高級木板凳上,好有風味。當酸菜魚上枱的時候,就聞到一陣鮮香味,一問之下原來湯底係由酸菜,鰂魚和煎香的鱸魚🐟骨熬制而成,加上多款辣椒🌶️組成。酸菜魚可選擇不辣,酸菜酸而不辣,魚肉滑溜,絕不糊爛,酸菜同魚都一樣咁好食最後我哋叫咗一個甜點《紅糖糍粑》,糯米糍好鬆軟和有咬口,好香糯米及黃豆粉味,再加埋黑糖漿,一舊接一舊,果然係必點既!

酸菜魚可選擇不辣,
酸菜酸而不辣,魚肉滑溜,
絕不糊爛,酸菜同魚都一樣咁好食

人見人愛酸菜魚

最後我哋叫咗一個甜點《紅糖糍粑》,糯米糍好鬆軟和有咬口
紅糖糍粑
紅糖糍粑