呢一次行過鼎泰豐,心諗:食過咁多次,呢次又會唔會畀我新鮮感呢?一入到,鼎泰豐招牌小籠包呼喚住我,熱辣辣送入口,「啪」咁一聲咬落去,滿口唔係湯汁噢,係幸福架!每粒小籠包都該有個🏅金牌!再來個油豆腐粉絲湯,溫暖喺胃裡嘟嚕嚕開,豆腐細膩得滑噏過水,粉絲Q彈得跳出個high note。炒油麥菜爽口得嚟帶啲微微嘅蒜香,清新得好似春風一樣。又點了個菜肉餛飩湯,餛飩皮靚身子好充實,飽滿嘅肉感完美結合鮮甜嘅湯底,真係食完一碗想再嚟多碗🍲。最後,紅燒牛肉湯麵真係亮瞎眼晒!湯底濃郁,牛肉同牛筋嘅搭配激發出無限滋味,啲麵條自己都知自己咋舞得掂,每條都彈牙Q滑。想食啲正宗台灣味,鼎泰豐絕對係罪惡啲滋味嘅天堂!無論幾多次嚟,每次都新鮮過噴火山🌋。食指大動之餘,心頭都暖笠笠。啱哂想食得健康少油,又想口感滿足嘅朋友!