餐廳: 明發小食
資訊:

2023-11-30 1759 瀏覽
行過深水埗,朋友揸住我個肩膀話,"拉!去嘗實啲地道街頭小食啦!" 推門進去,一間唔洋氣但氣氛濃厚嘅小食店映入眼簾。首先落場嘅係碗仔翅,個湯底勁正👍,魚肉彈牙得嚟又滑溜,啖啖都話得你「靚」!跟住就係鴛鴦煎餃子,煎得金黃脆口,閒時一咬,肉汁湧出,咸香得滯!再嚟個爆漿肉飯,講真我係冇咩期望,但佢真係令我大吃一驚,簡單得嚟又有內涵,每粒飯珠都粒粒分明,配上佢哋自家醬汁,夠香夠响!食完晒主餐,豆腐花必須嚟一碗,滑到不得了😋,姜糖加持,微微辣味解膩之余,令人一啖又一啖。最後,巴斯克蛋糕我諗無人會放過,啖啖芝士,甜而不膩,心情即刻好轉。整體嚟講,呢間小食店有佢獨特嘅香港味道,搵食嘅街坊慧眼識珍寶,流連忘返。下次再嚟深水埗,呢度絕對係我嘅必到之地!😇