好開心,終於開返晚市堂食啦🥰 當然要即刻約返個老友出黎食餐飯先啦🙈 ((但大家都唔可以咁快鬆懈哦!都係要減少返外出用膳嘅次數啊😆因為呢間店琴日岩岩開,而我同朋友一見到就已經mark左一定要去,所以就喺佢開張嗰日就到訪,好好彩我地唔洗等就已經有位🥰 其實佢喺中環都有間店,但我地發現原來menu係唔同嫁,所以就叫左兩個中環好似冇嘅crepes黎試試😍🍵Matcha Raspberry Parfait❤️ $89甜嘅crepes黎講,雖然Apple crumbles 係好多人推介,但身為抹茶控 點會唔去試抹茶味嘅嘢😆★首先佢係crepe皮係朱古力味😍而朱古力味都幾香濃,所以一黎到都聞到幾香朱古力味🍫 ★ 然後入面個餡全部係抹茶味嘅cream cheese😍😍 第一次食抹茶味嘅cream cheese,雖然抹茶味唔係好重,但因為creamcheese 都打得幾creamy 同埋幾重味,奶味馥郁且帶微酸,其實都唔會太膩~★ 佢落埋紅莓醬同埋啲musli &果仁,其實overall真係幾夾嫁🤩同埋終於明白點解佢會擺落breakfast choice度,因為紅莓醬食得出又係好天然咁用紅莓打出黎,唔會太

Matcha Raspberry Parfait

★ 佢落埋紅莓醬同埋啲musli &果仁,其實overall真係幾夾嫁🤩同埋終於明白點解佢會擺落breakfast choice度,因為紅莓醬食得出又係好天然咁用紅莓打出黎,唔會太甜;而落左啲musli喺面又有啲咬口,唔會成個crepe個口感都淨係得軟稔咁~成件事其實有啲似外國人食嘅musli 果仁mix紅莓yogurt嘅早餐,非常開胃🥰((我食左半件都無飽肚感,真係一啲都唔heavy😂做brunch一流!

🧅French Onion Alcase🥓 $88
French Onion Alcase

我一直都覺得crepe係法式甜品🙈唔應該會有咸點,但我朋友一見到個啲ingredients 就好想叫😂 所以就試左!一黎到佢個洋蔥味仲香到cover左個上面個crepe嘅香味🤣好有驚喜!簡直喜出望外😆
★ 佢個皮就係普通crepe皮,唔係咩特別口味😂但入面個餡就超有驚喜😂
★ 恕我孤陋寡聞🙈其實我一直都唔知出面配熱狗食嘅甜洋蔥其實叫焦糖洋蔥🙈所以一開始我見到名叫焦糖洋蔥,真係勁hesitate😂 因為我以為caramel +onion🤣 anyway, 超有驚喜係因為佢炒到個洋蔥成焦糖顏色又入哂味,同時又煮到佢軟身哂,所以易入口好多🤩 而焦糖化好成功咁辟走左洋蔥陣生洋蔥味同埋洋蔥陣酸味😚 除左更加香甜,而且更加香口同惹味😍((不嗜甜代表表示呢隻甜唔係我唔鍾意嗰種糖漿味/死甜😳首次對甜味百吃不厭👍🏻
★ 除左焦糖洋蔥,佢入面仲有啲細正方形煙肉片,應該都係同埋焦糖洋蔥一齊炒,所以都入哂味~但幾欣賞佢又唔會煮到好稔身,大概都有煎過幾下再同焦糖洋蔥一齊炒,咁所以口感都係有啲變化~唔會太單一🥰
★ 感覺呢個個餡比較厚身,rich過朱古力抹茶忌廉芝士crepe,又有肉,所以會飽肚少少😂 而我朋友都唔覺膩係因為個crepe上面有酸忌廉可以解解膩,但因為我食左creamcheese crepe先...由於creamcheese酸味重過呢個crepe上面層酸忌廉,所以...我食唔到個cream嘅酸味😂 如果同我叫一樣嘅crepes,記住要食左呢個先🤣

Overall我都真係幾滿意呢間啲crepes🥰感覺真係幾高質同埋符合我對傳統法式crepes嘅期望😆 加上香港比較少店賣crepes/ 少店真係整得有水準~所以我係幾推介🙆🏻‍♀️ 不過唯一嘅遺憾就係我地食緊嘅時候,店員介紹一款尖沙咀店獨有嘅crepe比我地隔離枱,而我地完全唔知有呢個dish🙈因為佢無講,同埋佢係print左喺另一個牌,而唔係喺menu入面~所以就無留意到🙈睇下下次會唔會補返去試先😂
2020-08-29
Matcha Raspberry Parfait