2023-06-17 27 瀏覽
今晚同朋友喺上環收工,突然好想食日本嘢🇯🇵見到附近有間叫無敵家嘅居酒屋,可以靜靜地坐喺度傾偈,於是就入咗去。餐廳分兩層,樓上比較清靜,可以同朋友摸着酒杯底咁傾偈。前菜叫咗軟殼蟹牛油果沙律,上碟係原隻嘅軟殼蟹,好足料,牛油果嘅份量大約係4分一個,不過美中不足係個牛油果未夠熟,比較硬。黑松露三文魚炒飯好吸引,上面有滿滿嘅三文魚子,炒飯入邊仲有煙肉,而且粒粒分明,炒得夠乾身。清酒煮蜆係正常水準,啲蜆夠大隻而且冇沙,個湯有淡淡的白酒味,食完蜆之後我哋飲晒個湯🤣仲叫咗個五成熟嘅牛小排,一啲都唔韌,配埋芥末食啱啱好。黎到居酒屋點可以唔叫串燒呢?我哋叫咗荔枝燒豚肉,帆立貝,牛舌,同埋醬油燒飯團。個人覺得最出色係牛舌,加埋檸檬汁食,咬落去係爽口嘅感覺。醬油燒飯團好特別,個紫菜都仲脆,而個飯團就煙煙韌韌咁,配埋醬油啱啱好😋最後要講下焦糖燒菠蘿,我哋兩個人一人食咗一份,佢焦糖上到枱嘅時候燒得啱啱好,大家叫嘅話要記得即刻食,否則隔一陣個焦糖就會溶左。整體嚟講係出色嘅居酒屋,價錢合理,適合大家放工嚟同朋友慢慢坐😆
今晚同朋友喺上環收工,突然好想食日本嘢🇯🇵

餐廳分兩層,樓上比較清靜,可以同朋友摸着酒杯底咁傾偈。

黑松露三文魚炒飯

仲叫咗個五成熟嘅牛小排,一啲都唔韌,配埋芥末食啱啱好。

焦糖燒菠蘿

2023-06-16