RUE DU LIBAN

2024-01-10 2440 瀏覽
📌 RUE DU LIBAN - 尖沙咀山林道22-26號地下A號舖🗓(10/1) 星期三 ⏰ 晚上7點左右💈特式:今日同朋友出尖沙咀食飯,佢問我有無試過黎巴嫩菜,我就完全未接觸過,但知道黎巴嫩菜屬於中東菜系,講求「純凈」為主,所有烹調的材料和調味料都以新鮮為前提,所以我都抱住呢個新鮮嘅感覺去試一試。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:黎巴嫩菜除左主打蔬菜外,肉類則首選羊肉,因為羊是素食動物,而且只吃乾凈的青草,所以黎巴嫩人認為羊是最潔凈的動物,而家等我同大家講下🇱🇧🐐味道先。🐐Kibben羊肉炸球 $1️⃣1️⃣8️⃣ - 呢個炸球外型好可愛,尖頭尖尾成粒番薯咁,外層炸得好脆但唔油,切開仲有肉汁流出,入面就係碎羊肉同大量香料,口味香濃,配埋個清新微酸嘅醬汁,正好同d香料好好中和。🐐Lamb Kofta烤羊肉串 $1️⃣9️⃣8️⃣ - 佢地嘅阿拉伯烤羊肉串有兩款,一款係用羊肉粒,另一款就係用免治羊肉條,店員推介可以試下免治羊肉條,因為餐廳會係羊肉加入香料,味道會更加豐富。上枱會有半塊薄餅皮係底,配料就有青紅椒同洋蔥,將所有野卷埋一齊嚟食,感覺好夾,如果鐘意的話仲可以加埋芝麻醬嚟食。🐥Lebanese Style
🗓(10/1) 星期三 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

Kibben羊肉炸球

Lamb Kofta烤羊肉串

🐥Lebanese Style Chicken Roll黎巴嫩雞肉卷 $1️⃣8️⃣8️⃣ - 呢個雞肉卷同個名一樣,真係好嫩,雞卷內包住大米,鷹嘴豆同其他香料,感覺有d似中式嘅八寶鴨,醬汁就配以蕃茄他他,整體感覺豐富又唔油膩。

🍞Lebanese French Toast with Brioche黎巴嫩法式多士 $9️⃣8️⃣ - 估唔到黎巴嫩都有西多士,不過佢呢個西多士真係非常之特別,佢用兩片極厚多士,中間夾住奶酪醬,表面再有一層紅豆蓉同開心果碎,口感豐富之餘又互補。紅豆蓉嘅香甜;奶酪醬嘅咸香;厚多士嘅鬆軟;開心果碎嘅脆口;全部集於一身。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 因為餐廳有一個bar枱位,所以飲品有好大量嘅酒類選擇,如果唔飲酒仲會有特飲/奶昔/果汁/花茶等選擇,我地就叫左一壼花茶,飲落好香薄荷味,比較清新開胃同消滯,使用嘅器皿亦好典雅。
花茶

🍽環境:餐廳環境真係令人眼前一亮,餐廳裝潢以黃藍做主色,天花倒掛了大量五彩繽紛嘅花草,恍如置身花海森林一樣,令人心情都覺得好放鬆舒服。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員態度非常好,十分有禮貌,見我地未食過黎巴嫩菜,都十分細心介紹餐廳食物嘅特色,而且職員仲話餐廳不定時(通常星期五六)會有傳統肚皮舞表演。

💰💸價錢:今日叫左1個前菜,2個主菜,仲有甜品及飲品,埋單都係$6️⃣0️⃣0️⃣左右,以第一次食黎巴嫩菜,再加上咁無敵嘅環境,價錢都實係抵食。

🐲💬總結:我對今晚呢餐黎巴嫩菜十分滿意,包括食物質素/環境/服務都唔錯,尤其是個環境,真係好靚,完全適合鐘意打卡嘅朋友。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
2024-01-10