2024-05-08 288 瀏覽
講起非洲菜大家難免會有啲刻板印象(食空氣嗰啲地獄meme 出曬嚟),但今次去 Paul's Kitchen 試過之後只能夠講一句:十分精彩,顛覆想像🤯首先個環境係靚嘅,雖然喺重慶大廈入面但係明顯呢間成個氛圍都係特別唔同,連啲碗碗碟碟都係勁多花款好有心思。(生日道具我哋自備)加納羊腩金錢肚堅果濃湯 - 濃稠嘅湯底入口係好香濃嘅堅果味,羊腩唔騒​🐑 金錢肚慢煮有咬口,好食(不過會好飽)烤焗美國豬肋骨 肉嫩而醬汁偏甜,加埋個plating 唔講你根本唔知自己係食緊非洲菜老闆家鄉烤魚 - 魚肉香脆滑之外,最緊要係個由番茄、洋葱、辣椒🌶️打成嘅醬汁,開胃得嚟唔會襟過魚肉嘅原味,用嚟點薯條更加係一絕!炸新鮮魷魚仔,炸衣夠薄,炸得啱啱好,外金黃內香酥柔軟~雜錦海鮮墨魚汁意大利麵 連個擺盤都咁靚,墨魚汁意大利麵鹹鮮而滿滿嘅海洋氣息,海鮮 (有帶子,青口同虎蝦)都爽口彈牙。味道暗藏少少辣,比平時一般嘅意大利麵多咗啲 twist 更加鮮香非洲辣王雞煲 用咗黃油雞加埋加納辣椒醬同埋花椒,胡椒嘅香氣好突出,我哋要咗小辣所以唔會好辣,食得辣嘅可以挑戰佢哋嘅非洲辣🔥嘢飲方面我哋挑戰咗佢哋自家製嘅非洲樹根酒 (Gha

(生日道具我哋自備)

加納羊腩金錢肚堅果濃湯

老闆家鄉烤魚

炸新鮮魷魚仔,炸衣夠薄,炸得啱啱好,外金黃內香酥柔軟~

嘢飲方面我哋挑戰咗佢哋自家製嘅非洲樹根酒 (Ghana Akpeteshie),成40+ 度嘅酒精飲落喉嚨係即刻熱埋,好彩舖頭啲姐姐教我哋加冰同埋用咗洛神花、薑同香料製成嘅非洲涼茶嚟 mix ~ mix 完又幾好飲 😂

就算你全部餸都係要加辣版本,佢係可以做到每一樣都有唔同嘅調味,而且同一般食開嘅中式辣味都大分別,未食之前你都唔會估到係咩味道,所以好有驚喜~

後記:話説我哋幾個女仔約埋喺重慶門口等,大家都知重慶一入去已經有好多人不停叫你食咖哩食咖哩食咖哩,但當我哋行上一樓,啲哥哥仔已經估到問我哋係咪去 Paul's 仲指路比我哋👍重慶真係好神奇嘅大同
加納羊腩金錢肚堅果濃湯
老闆家鄉烤魚