2017-03-23 212 瀏覽
時時出街食飯,有時難免會食得比較肥膩同heavy,今晚想食得健康少少,就嚟咗呢間餃子店食飯。入到間鋪頭,發現入面都幾闊落,仲有個半開放式廚房,可以隔住塊玻璃睇到師傅喺度包餃子。跟住侍應帶咗我哋入去餐廳後半部份嘅一個位置,原來入邊都仲有幾張大枱。一入到去坐低,就見到呢個資料版介紹松茸幾咁有益!咁我地當然要叫d有松茸嘅食物補下啦!打開餐牌,發現選擇都幾多喎,今晚我哋得兩個人,唯有就住叫啦,於是我哋要咗酸辣雲耳、松茸腐皮卷、香煎軟心芝士餃、至尊豬肉松茸餃子跟埋狀元九鼎湯同埋重慶鮮肉雲吞!首先當然要飲返碗狀元九鼎湯,同埋自家製嘅山楂雪梨水。狀元湯好有家的感覺,完全冇落味精、冇調味,但飲落有香濃嘅粉葛同魚味,真材實料!松茸豬肉餃皮薄餡靚,啖啖肉都食到松茸嘅香味,而且味道唔會太咸,感覺非常健康又有營養。山楂雪梨水酸酸甜甜,飲得出冇落到糖,好味又開胃跟住上左兩個小食都幾好味!酸辣雲耳唔太辣,食落爽口,係呢啲咁潮濕嘅天氣食啲酸酸辣辣嘅小菜真係零舍開胃松茸腐皮卷係一個必食嘅小食!腐皮卷煎得好香脆,而且除左松茸外,仲有其他菇同蔬菜,係一個好味道又健康嘅小食跟住,等得比較耐嘅煎餃都出現了!芝士餃入面有芝士、

首先當然要飲返碗狀元九鼎湯,同埋自家製嘅山楂雪梨水。
至尊松茸豬肉餃配狀元九鼎湯
自家製山楂雪梨水
山楂雪梨水酸酸甜甜,飲得出冇落到糖,好味又開胃

跟住上左兩個小食都幾好味!
酸辣雲耳
松茸腐皮卷
香煎軟心芝士餃
跟住,等得比較耐嘅煎餃都出現了!芝士餃入面有芝士、粟米同豬肉,芝士份量唔少,但都唔會覺得好膩!而且芝士真係做到軟心嘅效果,啱晒芝士控
重慶鮮肉雲吞
呢碗重慶鮮肉雲吞我哋要咗小辣,不過都幾惹味。雲吞皮好薄好滑,中碗有12隻,三扒兩撥又比我哋食晒了

仲有一樣值得提嘅係枱面嘅調味料同埋醃蘿蔔!兩種辣醬都係師傅自家調配,左邊嗰款比較鹹香,右邊個款就辣少少,鍾意食辣嘅人真係唔可以錯過!嗰樽硽蘿蔔係好好味的,酸酸地又帶少少辣味,口感爽脆,而且任食唔嬲,唔覺唔覺就食咗人哋¼樽
呢度啲食物雖然唔可以話好清淡,但感覺頗為健康,'無飯'夫妻以後又可以多個飯堂了

2017-03-20
至尊松茸豬肉餃配狀元九鼎湯