2017-04-02 292 瀏覽
寫咗成日稿,終於可以「攪掂,食碗麵」!好啦,一於上網睇睇有乜好味嘅麵食啦!左搵右搵,好啦,呢間同我心情一樣嘅餃掂手工餃子雲吞專門店睇落又唔錯喎,除咗有麵食,仲有A姐最鍾意嘅餃子添,即刻去太子啦!一入到嚟呢個舖頭,A姐就話佢好頭暈,因為呢間舖頭實在太多字,佢話徹底地將佢包圍,哈哈!但句句都係至理名言,搞到我掛住睇都無睇menu添!終於叫完嘢食,店員極力推薦我哋試吓枱上面嘅醃蘿蔔,連一向唔鍾意酸嘅我都覺得好好味,夠晒開胃!另外,仲有2款自家秘製醬汁,香辣醬同四川麻辣醬,辣味濃郁又夠香,用嚟配麵或餃子都一流!狀元九鼎湯:呢度只要你叫湯餃,湯底就一定會係狀元九鼎湯,九鼎湯由粉葛、順德活鯪魚、香山活鰂魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、新會陳皮、蜜棗、鮮排骨等煲成,因為不添加味精同無加鹽,所以味道好清淡,但絕對有益,如果怕淡就惟有自己落鹽啦!至尊松茸豬肉餃:呢間舖頭除咗湯底健康,水餃都係以瘦肉為主,調味唔濃,主要係靠松茸帶出豬肉味,加上皮薄,絕對係鎮店之寶!叫至尊松茸豬肉餃仲會送狀元九鼎湯,真係食完都唔口渴。韮菜豬肉餃:餡料超新鮮,豬肉同韮菜真係perfect match,只係略嫌肉汁唔夠多。重慶鮮肉雲吞
醃蘿蔔
香辣醬 + 四川麻辣醬
狀元九鼎湯
至尊松茸豬肉餃
韮菜豬肉餃
重慶鮮肉雲吞:雲吞皮滑嘟嘟,一口一隻仲好彈牙!我哋叫咗碗中辣,如果想食辣就記住叫大辣挑戰一下喇。
重慶鮮肉雲吞
中山「金叱」蒸餃子:金叱由秘製不見天豬肉、南乳等材料製成,不過,蒸餃子皮比較厚,如果好似A姐咁鍾意食南乳就一定要食,如果唔係嘅,就不必啦。
中山「金叱」蒸餃子
中山「金叱」蒸餃子
松茸腐皮卷:腐皮卷包住木耳、甘筍、松茸,係一個全素嘅健康選擇,絕對係食得健康。
松茸腐皮卷
最後,同一般麵食最唔同嘅係,食完餃掂手工餃子雲吞專門店都唔會口喝呀,真係無落味精喎!
2017-03-14
醃蘿蔔