2018-01-23 142 瀏覽
喺太子做完野, 忽然好想食餃子, 上網 search 下附近有冇 D 食餃子嘅專門店, 居然見到呢間 D 評價咁高, 所以開住個 google map 去搵。 Menu 上大約有 10 款餃子, 而大部份餃子都可以揀湯或者煎。 最後我地一行二人 order 左韮菜豬肉餃 (煎) 、粟米豬肉餃 (湯)、芫茜豬肉餃 (煎) & 四川涼麵。韮菜豬肉餃 (煎)外皮煎得好香脆, 餡料有好多韮菜, 味道唔錯。粟米豬肉餃 (湯)有 D 似食緊某牌子嘅粟米豬肉水餃, 不過呢度 D 粟米就多少少。 值得一讚嘅係佢嘅湯底, 絕對唔係普通滾水, 而係無落味精嘅粉葛湯 (不過味道比較淡口), 單叫一碗湯都要十幾蚊, 宜家連埋 D 餃子一齊上, 所以食完 D 餃子記得要飲埋 D 湯呀 芫茜豬肉餃 (煎) 同樣, 外皮煎得好香脆, 芫茜味好重, 第一次食呢個配搭嘅餃子, 又幾好味喎。四川涼麵入面有 D 花生碎、青瓜絲同蔥花, 個麵比較淋身。 如果小辣唔夠辣, 枱面上仲有三四款醬料俾你加入去自由發揮。

韮菜豬肉餃 (煎)
外皮煎得好香脆, 餡料有好多韮菜, 味道唔錯。
韮菜豬肉餃 (煎)

粟米豬肉餃 (湯)

粟米豬肉餃 (湯)

四川涼麵
四川涼麵
題外話/補充資料: 記得要試下枱面上嗰D醃蘿蔔, 真係好好正 !!
2018-01-22