2018-11-13 2854 瀏覽
係太子買完嘢,行下行下黎到呢條街,原來都幾多食店,就係行到呢間食店門口,被呢幅相吸引住..............係門口有蔡瀾嘅黎食過嘅相片,連蔡SAN都食過,食物水準應該有保證,就推門入內多種款式餃子當然係呢度嘅主打食物,原來仲有雲吞、麵類、小食及飲品供應枱上放滿各式醬料,仲有一樽醃蘿蔔醃蘿蔔自己鍾意食幾多就夾幾多,酸甜爽脆,未食餃子前我已經食左一碟......哈..哈......至尊松茸豬肉餃 ($72)跟狀元九鼎湯 (係粉葛湯)先飲啖湯,好香粉葛味,無油無鹽,感覺相當健康而隻松茸豬肉餃食到有松茸味,口感腍身; 餃皮厚薄度適中,餡料比例唔會太多,可以有空間食多幾隻!湯餃中點了呢碗雲耳椰菜豬肉餃 ($39),一碗有7隻,湯底亦係粉葛湯,可以連餃帶湯全碗食晒餡料有脆口嘅雲耳椰菜,與腍滑嘅豬肉互相配合,口感帶黎兩種層次!自家製山楂雪梨水 ($20),餐牌上仲寫上有山楂、甘草、麥芽、冰糖等多種材料,呢D秋季天氣飲就岩飲,味道幾香山楂味,酸甜味幾滋潤開胃,好過飲汽水!係等緊煎餃出場時,食住呢客野味酸辣雲耳 ($25),伴有紫洋蔥,味道帶點麻香味,雲耳爽口!同一時間想試兩款餡料,可以叫雙拼煎餃

枱上放滿各式醬料,仲有一樽醃蘿蔔

至尊松茸豬肉餃 ($72)跟狀元九鼎湯 (係粉葛湯)
至尊松茸豬肉餃

先飲啖湯,好香粉葛味,無油無鹽,感覺相當健康

雲耳椰菜豬肉餃

自家製山楂雪梨水

野味酸辣雲耳

同一時間想試兩款餡料,可以叫雙拼煎餃,呢客係大白菜拼元貝
雙拼煎餃

隻隻煎得金黃色,望落賣相吸引,個人喜歡點醋汁食!

煎得皮脆內軟,元貝餃食到元貝絲,食完唔會痴牙,幾香元貝味,估唔到用黎做餃子餡都幾得喎!

而另一款為大白菜,慣常餃子餡料,大白菜食落甜美多汁,平凡中食到慣常口味!

免加一,價錢相當大眾化,下次可以再試下另外款式嘅餃子先!
至尊松茸豬肉餃
雲耳椰菜豬肉餃