2024-03-10 558 瀏覽
早排聽聞尖沙咀開左間新酒店,樓上仲要有間有望到維港海景嘅bar & restaurant🍸,趁住同女朋友慶祝anniversary,追求儀式感同愛打卡嘅我當然要帶埋佢去試下😝。今晩去嘅目的地位於尖沙咀 Mondrian Hong Kong 38樓嘅AVOCA,酒店提供一條專用升降機直達。呢間酒店嘅前身係「麗景酒店」,上年改為由國際酒店集團Mondrian營運,Mondrian Hong Kong亦係該集團喺大中華區第一間Mondrian酒店。侍應均有local同外籍人士,入到去一坐低就有staff拎住cocktail menu來介紹佢地嘅signature cocktails。呢到嘅signature cocktails 都係包含本土同華人特色,而最特别嘅係佢地會提供香水樽仔同試紙俾客人,每枝樽仔各代表一款cocktail,客人可以噴入口試味同埋噴上試紙到聞,覺得接受到同鐘意先再order,非常有趣同貼心。作為五星酒店內嘅bar,服務質素當然有返啲水準,呢到嘅staff都非常細心有禮,介紹cocktail同食物時都好有耐性。當我請位staff幫忙影相,佢仲會教我地企係邊會影得靚啲😂由入

作為五星酒店內嘅bar,服務質素當然有返啲水準,呢到嘅staff都非常細心有禮,介紹cocktail同食物時都好有耐性。當我請位staff幫忙影相,佢仲會教我地企係邊會影得靚啲😂由入餐廳到離開都係好舒服好enjoy。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Cocktails 介紹~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
3:15PM MARTINI

🤩3:15PM MARTINI (HKD 118)
三點三梗係食返個下午茶啦,香港茶記入面其中一個主角點少得菠蘿包同咖啡,呢杯3:15PM Martini 故名詩意就係用香港三點三食個tea來做主題調製而成嘅cocktail。飲落去就好似一杯有酒精嘅咖啡咁,同時佢有帶有奶香嘅甜味,好易入口。呢杯cocktail飲落唔似Martini,但佢學Martini 咁附上一枝籤插住一樣野,但並非橄欖🍸而係一個縮細左嘅菠蘿包,食落仲幾好食
MANGO POMELO COLADA

🤩MANGO POMELO COLADA (HKD 128)
香港其中一樣signature甜品一定要數起楊枝甘露,而呢杯cocktail亦係叫做楊枝甘露,因為佢真係完全用cocktail 嘅形式複刻左呢款甜品
比起一杯cocktail,倒不如話佢係酒精版嘅楊枝甘露,除左味道上好似,口感上都好似,因為我隱隱約約食到有西米🤣
味道上相當易入口,有芒果同椰奶嘅香味,但慢慢會感受到酒嘅後勁。鐘意食楊枝甘露又鐘意飲酒嘅朋友仔一定要來試下。
~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~
Sweet Potato Fries

🤩Sweet Potato Fries🍟(HKD 98)
齋飲飲到有啲餓,所以都叫返啲野食醫下個肚😁 首先叫左份sweet potato fries,雖然睇落係普通野,但出品一啲都唔馬夫,熱辣辣啱啱炸好嘅薯條再灑上黑松露碎及Parmesan cheese🧀聞到都已經流曬口水🤤食落唔會香脆,亦唔會overcook。呢個價錢嘅出品到咁炸薯條我覺得好正色,出面唔少餐廳嘅炸薯條都收接近呢個價錢,但可以做到呢個質素嘅炸薯條,真係少之有少。

🤩CIABATTA BEEF PASTRAMI SANDWICH 🥪(HKD 258)
食完小食,當然叫份主食啦,我地就揀左份三文治share,店員亦有細心地幫我地切開左兩份🥰
三文治嘅份量唔細,內面有火箭菜,洋葱,酸菜,Gruyère cheese 🧀以及主角,用牛胸製成嘅煙燻牛肉。咬落去十分滿足,牛肉充滿肉汁,入面嘅酸菜亦幫助到解膩,配搭得十分好。佢亦有附上薯條🍟雖然只係配角,但同剛才嗰碟Sweet Potato Fries一樣出色🤤

BROKEN LEMON TART
🤩BROKEN LEMON TART🍋(HKD 98)
最後我地決定叫呢份檸檬撻收尾,由於book枱個陣有提到今晩係慶祝anniversary,所以酒吧亦好貼心地喺甜品碟上寫上Happy Anniversary 🥰
講返件甜品先,佢係由檸檬撻,檸檬果凍,蛋白霜,shortbread及柚子雪葩組成,望落同傳統嘅lemon tart十分唔同,打卡感一流📸味道方面,食落去係自然嘅檸檬香味🍋而唔係人工香精嘅味道。柚子雪葩亦做得好好🍨唔會有太多碎冰,咬落去呢都算香同滑。蛋白霜香甜可以balance 到成個檸檬醬嘅酸度。Shortbread都好夠脆,帶左小小口感俾個甜品。有少少美中不足係,唔知道係果凍定係個檸檬醬嘅問題,第一啖食落去有少少蛋嘅腥味,但之後檸檬嘅清新掩蓋左了。但我地都覺得呢份甜品都係性價比十分高。
~~~~~~~~~~總結~~~~~~~~~~
💵 CP值好高
🎉 適合愛cocktail人士/ 慶祝/ 朋友傾偈
🤵‍店員友善,服務十分好
🧑‍🍳食物cocktail高質
3:15PM MARTINI