今日黎新強記飲茶, 為左食沙田名物: 雞粥&乳鴿, 都係去老字號新強記吧!雖然老字號, 但枱櫈餐具各樣都乾淨企理, 點心紙每一款附圖, 所以點菜無難度.🥢金牌燒乳鴿 乳鴿脆皮又juicy, 剪好4件食起上嚟唔會搣到成手油, 乳鴿肉嫩呀, 必食之選.🥢沙田新強記雞粥 另一款必食嘅一定非雞粥莫屬, 店家以一個煲仔上碟, 熱辣辣雞粥味道真係好豐富, 每一口粥都充滿雞油嘅香味, 抵食之處一定係滿滿嘅雞肉, 而且件件都勁嫩滑, 正a !🥢蜜汁叉燒包 阿仔最愛嘅叉燒包係爆餡地出煙一籠有3大件! 佢最後自己食左1.5個就知道幾咁好食, 我覺得個包身夠哂軟熟, 叉燒餡完全唔dry好好食.🥢蝦餃 可以揀一籠4件, 2件真係一件非常貼心嘅安排, li度嘅點心好大件, 好足料, 蝦肉爽口美味.🥢叉燒腸粉-切好6件, 煙煙韌韌足料多叉燒.🥢鳳爪- 汁好濃入味, 豐富骨膠原.🥢黑芝麻卷- 原來係熱辣辣的所以下次可以食先點, 我覺得黑芝麻味好濃呀.

🥢
叉燒腸粉-切好6件, 煙煙韌韌足料多叉燒.
蜜汁叉燒腸

🥢
鳳爪- 汁好濃入味, 豐富骨膠原.
鼓汁鳳爪

古法黑芝麻卷