週五午餐黎到擺花街名館🥢無事先訂位下好彩都有枱坐🥰走上樓梯,第一眼見到既唔係佢招牌😯反而係佢蕎麥茶既board😂L型既餐廳,其實都放到唔少位,被排到最入既箱坐🤭 坐低枱面有個好"精緻"包裝既濕紙巾同一本武林秘笈咁既menu, 中午仲有張茶樓點菜紙✏️ 重點係佢杯高原蕎麥茶🌾,淺黃色茶身清澈,飲落去好清新爽口,唔會太大草味🌿揀咗幾款點心,叉燒🐷,炸鮮奶🍼,秋葵🥗叉燒真精彩,微燶邊皮💋鮮紅既表面💓幼嫩肉心💗係蜜糖包裹下似襁褓包住初生嬰咁👶 個熟成程度又保到肉質鮮滑同時又唔會凍😍😍炸鮮奶聰明地唔係用傳統成舊炸,用咗一層薄脆皮包住黎炸,外脆🍫內暖🔥,不過要快食,好易變凍🌨️點心有流沙包,鵪鶉蛋🐣燒賣,蝦餃🦐 流沙包黑色包包寫咗金色字,賣相討好,但個饀好少,亦做唔到流心🤔 蝦餃亦算係一般,唔太實淨,用料還好👌至於鵪鶉蛋燒賣,我覺得粒蛋係後期加落去😂😂 點心總體黎講只算可以至於秋葵,滑潺潺既材質無改變,無乜特別🤭🤭名館價錢唔太平,畢竟都係開係旺區,menu上面唔係樣樣好食,要細心選擇,最後補充係樓底夠高唔太嘈😬
週五午餐黎到擺花街名館🥢無事先訂位下好彩都有枱坐🥰

揀咗幾款點心,叉燒🐷,炸鮮奶🍼,秋葵🥗

黑金燕窩流沙包

黑金燕窩流沙包

名館蝦餃皇

至於秋葵,滑潺潺既材質無改變,無乜特別🤭🤭

欖角肉鬆蒸秋葵

2019-01-25