我唔係第一次幫襯「茶聊」,之前週末嚟食要排隊等位,心諗樓上Cafe仔有乜咁巴閉,但食完之後發現啲食物又真係幾好食喎🙈。呢日就帶咗朋友嚟食晏,Try try~。平日嘅中午時份,餐廳仍保持高人氣👏,有機會要等陣位先入得。客人先入座,然後再出去收銀處落單俾錢,店員其後就會將食物送上。⚠️客人要記住枱號先好行出去落單呀!午市套餐選擇頗多的,有飯麵同扒揀,同時,亦有包類、全日早餐、沙律同小食等。價錢由$78至$178不等,最貴嘅項目係龍蝦包,都合理嘅。另外,當然唔少得飲品Menu🥤。午餐附送餐湯,呢日係蕃茄湯🍅,對我嚟講有點兒太酸。藜麥大蝦牛油果沙津配百香果汁($108),我朋友係一定要食沙律嗰啲人嚟。🥗沙律份量幾多,菜菜新鮮,🦐蝦就有四大隻!我最欣賞嘅地方係百香果汁好開胃,甜甜哋又酸酸哋,絕對好過重口味嘅黑醋汁。白酒煮蜆配意粉($98),第一眼望到碟意粉心諗啲蜆去咗邊呢👀?原來蜆肉沉歸底,被意粉蓋住哂,雖然蜆唔大隻,但勝在新鮮。🍝主角意粉好好食😋,質感彈牙有嚼勁,而且每條分明,無漿埋一餅嘢,另外仲配埋三色椒絲增加口感。🍾白酒汁唔算好濃酒味,反而蒜味幾出,令意粉有啲似Aglio e Olio。由於
蕃茄湯
午餐附送餐湯,呢日係蕃茄湯🍅,對我嚟講有點兒太酸。
藜麥大蝦牛油果沙津配百香果汁
白酒煮蜆配意粉
白酒煮蜆配意粉($98),第一眼望到碟意粉心諗啲蜆去咗邊呢👀?原來蜆肉沉歸底,被意粉蓋住哂,雖然蜆唔大隻,但勝在新鮮。🍝主角意粉好好食😋,質感彈牙有嚼勁,而且每條分明,無漿埋一餅嘢,另外仲配埋三色椒絲增加口感。🍾白酒汁唔算好濃酒味,反而蒜味幾出,令意粉有啲似Aglio e Olio。由於意粉好食,所以略嫌份量爭少少,多1/4就好。
有機10穀飯配煙三文魚蕃茄忌廉汁
有機10穀飯配煙三文魚蕃茄忌廉汁($88),呢碟飯畀我嘅第一個感覺係好健康,第二就係賣相吸引😍,面頭嘅煙三文魚砌成朵玫瑰花🌹。除咗面頭有三文魚之外,飯入面亦加入咗煮熟嘅煙三文魚塊。🍚十穀飯嘅口感十足,幾特別,我覺得似食緊豆多過飯,哈哈。份量好多,一定夠飽,不妨一試。
髒髒黑糖珍珠鮮奶
飲品方面,我哋都轉咗特飲,分別係髒髒黑糖珍珠鮮奶(原價$44, 跟餐加$14)同香芋紫米奶綠(原價$43 , 跟餐加$13)。珍珠奶茶由於係黑糖口味,所以無得揀甜度。本身驚會太甜,但實際上又OK喎,明治鮮奶本身幾滑兼唔甜,係珍珠先甜,但亦未至於膩,又夠Q彈,好飲🤤。朋友話佢嗰杯都好足料,有好多紫米同芋蓉粒。
總括嚟講,茶聊咁受歡迎係有原因,食物素質令人滿意。雖然呢度係自助落單,但店員們整體服務唔錯,有禮貌又夠主動👍。環境方面,門口走廊處有落地玻璃同打卡位,啱哂一眾靚女們影相。餐廳位置方便,嚟食嘢、或者歇下腳、飲杯茶、聊一聊亦得,得咗😆。
2020-10-28
髒髒黑糖珍珠鮮奶