餐廳: 泰基隆
資訊:

2018-07-04 2517 瀏覽
在外地生活過的朋友都會深深感受到香港是個不夜城。三更半夜,還是能找到吃的,宵夜文化絕對比外地盛行。今日晚飯時間晚了...人在深水埗區但不會擔心找不到吃的,邊行邊找...經過基隆街見到泰國菜而這個時間入面又有一定的人流...相信是"吃得過的",就這裡吧!雖然鋪頭細細但在牆上印上泰象圖案有種芭堤雅夜市小店嘅感覺餐牌好清晰兩面睇曬食物五臟俱全!先點兩杯飲品而家天氣真係好需要飲杯冰涼又爽既飲品!朋友要了青檸梳打($28)青檸和普通檸檬最大不同之處,在於其酸澀味道,青檸沒有普通檸檬的澀味,十分香甜 。梳打中的碳酸成分帶來清爽口感一陣涼氣直衝全身!為夏日解渴的恩物!我就點了龍眼冰開頭飲小小覺的偏甜甜後尾等冰溶了點後個甜度就岩岩好所以大家唔好點走冰喔因為龍眼真係好甜同好濃配搭椰果一齊食,恰到好處龍眼肉我最後都食清了。前菜點了泰式木瓜沙律($58)堅辣,堅辣,真係堅辣!朋友食左一口就食唔到啦,怕辣既人慎嗌!但好似我食得辣既可以嗌黎開下胃,因為真係辣得好過癮㗎同埋佢主要有木瓜絲在內,酸酸辣辣得黎好有口感 無論去到邊間店舖食得泰國菜我都會點個生菜包($70) 生菜包雖然菜唔算特別新鮮...但肉碎真係調得好
在外地生活過的朋友都會深深感受到香港是個不夜城。
三更半夜,還是能找到吃的,宵夜文化絕對比外地盛行。
雖然鋪頭細細但在牆上印上泰象圖案有種芭堤雅夜市小店嘅感覺

餐牌好清晰兩面睇曬食物五臟俱全!
先點兩杯飲品
而家天氣真係好需要飲杯冰涼又爽既飲品!
朋友要了
青檸梳打($28)
我就點了
龍眼冰
開頭飲小小覺的偏甜甜後尾等冰溶了點後個甜度就岩岩好
龍眼肉我最後都食清了。
前菜點了
泰式木瓜沙律($58)
但好似我食得辣既可以嗌黎開下胃,因為真係辣得好過癮㗎
同埋佢主要有木瓜絲在內,酸酸辣辣得黎好有口感
泰式木瓜沙律
無論去到邊間店舖食得泰國菜我都會點個
生菜包($70)
生菜包
 生菜包雖然菜唔算特別新鮮...但肉碎真係調得好好味份量又充足
簡單將牛肉炒香,再用生菜包著吃,簡單,清新又美味
我本身食得辣所以可以話唔覺辣只可說非常香口會令人食唔停而朋友就話辣味剛剛好,兩個都係食唔停因為真係好好味!
主菜點了
泰式炒金邊粉($68)
相信炒金邊粉是最受香港人歡迎的泰國菜之一,那種集酸甜香辣於一身的滋味,想起都流口水但這個不辣的是偏酸酸甜甜,朋友差不多食光一整碟啊!
泰式炒金邊粉
另一樣必點是泰國菜就係椰菜苗
而泰基隆既
泰式鹹魚炒椰菜苗($68)加埋鹹魚落去炒令到成個菜更加入味。
而且炒得爽口椰菜苗又吸鹹魚汁...勁正!
鹹魚炒椰菜苗
芒果糯米飯($48)既圖片好吸引啊又,又忍唔住嗌了
芒果糯米飯是人緣極好的甜品,大人細路,男人女人都喜歡它,個芒果糯米飯超多汁,最鐘意食多汁既野,芒果好甜!好正!所以幾時都話甜品係女人第二個胃呢!
芒果糯米飯
成餐晚飯不得不讚的是上菜時間極快所有野都係熱辣辣,享受到新鮮真係好味好多...
而且呢度食物好味份量大,價錢又不貴,真係好飽,實屬抵食之選。
店員仲主動問我地需唔需要拎走,好貼心真的好喜歡小店既親切感!
想食泰國野都唔一定要入九龍城嘅,「泰基隆」絕對是一個非常不錯的泰國菜選擇!
支持一下呢間小店吧!
泰式炒金邊粉
鹹魚炒椰菜苗