2019-06-05 381 瀏覽
今日去開屯門,同朋友行街見到呢間叫做羅麥記嘅餐廳,入邊嘅裝修十分懷舊,亦都好有本土香港特色,覺得幾得意所以就入去試吓呢間餐廳。揭開個餐廳嘅餐牌都有好多香港特色嘅食物,例如香港人最鍾意嘅撈麵,有雞翼撈麵,卡邦尼撈麵。亦都有西多士蝦多士等懷舊食物。我哋就比佢嗰個磚頭焗飯吸引左。佢係一個麵包入邊有焗飯,焗飯嘅選擇包括有黑椒雞扒,番茄豬扒,咖喱軟殼蟹同白汁海鮮。我哋最後呢就叫咗焗番茄豬扒飯。佢個麵包份量都好多,反而焗飯就少啲,但係豬扒嘅份量亦都好多,食一個飯已經係好滿足多到食唔晒個包😂另外我哋都叫咗一個羅麥雞翼有得揀辣或者唔辣我哋揀咗唔辣嘅。其實所謂羅麥雞翼都應該係瑞士雞翼黎嘅。飲品方面我哋就叫咗雪糕紅豆冰同粒粒紅豆冰奶茶。佢個粒粒紅豆冰奶茶特別嘅地方就係啲冰係紅豆冰嚟嘅,溶咗就會有粒粒紅豆係個奶茶入邊非常之特別。總結來講啲嘢食都好懷舊,食返以前香港嘅味道,非常值得推介!
總結來講啲嘢食都好懷舊,食返以前香港嘅味道,非常值得推介!