2020-11-01 169 瀏覽
放咗工同朋友吹水,揀咗呢間喺太子嘅酒吧食好耐冇食過嘅西班牙菜🤤順便飲吓嘢傾吓計~臨近萬聖節,酒吧嘅裝飾都好有氣氛,睇得出好有心機佈置,未入去已經覺得好吸引好chill😛餐牌有好多西班牙tapas選擇,份份配搭都好吸引,用來作伴酒小菜就最啱啦😝等待朋友當中,食住啲脆片先☺️點酸忌廉真係好夾,食食吓已經食晒成碟😝烤和牛舌配蕃茄莎莎~一開始叫咗啲tapas 作伴酒小菜,小巧精緻的一份tapas味道十分出色,和牛舌剛剛烤起,仍然保持微溫,一口咬落去感受到軟諗的質感,然後有慢慢溶化於口腔中的感覺,牛肉味重,配合微酸的番茄莎莎很有開胃的感覺☺️鵝肝蟹肉燕麥餅配黑魚子醬~賣相很出色,細緻的蛋白泡作為面層的裝飾,覆蓋着滿滿的蟹肉,一口咬落去先嚐到蟹肉的鮮甜,然後感受到鵝肝的油香細滑,同香脆的燕麥餅形成強烈對比,令整體層次更為豐富,黑魚子醬增添了不少鹹香與鮮甜的味道,整體配搭十分吸引,味道亦很高質😋😋西班牙小食拼盤~小食拼盤絕對係為食嘅我嘅首選,入面有齊黑松露薯條,辣肉腸,三文魚芝士波波,炸雞翼等等,比坊間的小食拼盤配搭更為吸引☺️辣肉腸經過烘烤,外層有少脆的感覺,鹹香的味道令人一食再食😼薯條亦炸得香脆,同黑

烤和牛舌配蕃茄莎莎~
烤和牛舌配蕃茄莎莎

鵝肝蟹肉燕麥餅配黑魚子醬~
鵝肝蟹肉燕麥餅配黑魚子醬

西班牙小食拼盤~
辣肉腸經過烘烤,外層有少脆的感覺,鹹香的味道令人一食再食😼
薯條亦炸得香脆,同黑松露酸忌廉係perfect match,熱辣辣嘅粗身薯條很有質感😛
炸雞翼同樣啱啱炸起,一咬落去就有大量肉汁流出來, 十分juicy!😎
三文魚芝士波波係有煙燻三文魚包住滿滿的cream cheese,味道鹹香,cream cheese質感creamy,同三文魚一齊食層次感十足😼
西班牙小食拼盤

西班牙海鮮炒飯~
高質驚喜之作,賣相十分吸引,第一眼就已經被大蝦所迷住了,大蝦經過烘烤外殼有香脆的感覺,內裏的蝦肉仍然保持彈牙口感,而且整個畫面十分豐富,不同的海鮮例如青口,魷魚,帶子等等佈滿整個炒飯,味道十分鮮甜,尤其是魷魚和帶子切成細粒,融入於炒飯當中,令每一啖食落去都有彈牙爽口的質感,炒飯亦夠濕潤,每一粒飯都被醬汁包圍着,調味剛剛好~不同的蔬菜亦令整體畫面更為漂亮,亦為味道增添了不少fresh的感覺😝
西班牙海鮮炒飯

Pinacolada~
當然唔少得飲番杯cocktail同朋友吹吓水,個杯超靚,好有chill chill既味道😎味道亦沒有令我失望,酒香味濃郁,沒有被椰奶味道所蓋過,整體配搭十分得宜,椰奶令整體味道更加細滑,就算唔識飲酒都唔會覺得味道苦澀,反而甜甜的好易入口😙
Pinacolada

Apple juice~
唔識飲酒嘅都可以揀番杯apple juice,清清甜甜的亦係脆片的最佳配搭,清涼的感覺好refresh🤩
Apple  juice

2020-10-27