2020-07-05 143 瀏覽
同朋友係尖沙咀行完街, 想靜靜地食下甜品傾下計, 行行下就黎咗依度.我同朋友7:30pm黎到餐廳,可能因為佢8:30pm就last order,所以餐廳都唔係好多人, 即刻有枱.餐廳環境好靚, 女仔黎到應該會心心眼.牆上面有好多紅色&粉紅色的山茶花, 用黎做背景影相真係好正.講返食物先, 我同朋友各自叫咗一杯飲品&一個甜品.我點嘅係 紙醉金迷 (HK$68)個賣相好靚, 上面有菠蘿乾&士多啤梨粒.其實依杯係芒果菠蘿乳酪. 可能因為乳酪比較重, 所以沉咗底.令到依個飲品有兩層顏色, 上層係黃色, 下層係白色.佢嘅菠蘿味比較出, 唔係好飲到芒果味.成個飲品都唔會太甜或太酸, 味道好fresh. 唔想飲凍飲, 可以叫水果茶.依個係我朋友叫嘅 草莓熱情果果茶 (HK$68)朋友話個茶唔甜, 有少少酸, 都幾好飲.甜品方面, 我地叫咗流心抹茶撻&仲夏野莓.兩個甜品嘅賣相都好靚, 好似藝術品咁.流心抹茶撻 (HK$88)依個流心撻真係做到流心效果.個抹茶漿暖暖地, 味道唔會苦, 又唔會好甜.連個餅底都好好食, 好酥化.撻上面係朱古力脆片, 味道有少少苦.最驚喜係旁邊紫色嘅雪糕.佢係紫米露雪糕黎,

餐廳環境好靚, 女仔黎到應該會心心眼.

講返食物先, 我同朋友各自叫咗一杯飲品&一個甜品.

我點嘅係 紙醉金迷 (HK$68)
紙醉金迷

個賣相好靚, 上面有菠蘿乾&士多啤梨粒.
其實依杯係芒果菠蘿乳酪.
可能因為乳酪比較重, 所以沉咗底.
令到依個飲品有兩層顏色, 上層係黃色, 下層係白色.
佢嘅菠蘿味比較出, 唔係好飲到芒果味.
成個飲品都唔會太甜或太酸, 味道好fresh.
紙醉金迷

唔想飲凍飲, 可以叫水果茶.
依個係我朋友叫嘅 草莓熱情果果茶 (HK$68)
朋友話個茶唔甜, 有少少酸, 都幾好飲.
草莓熱情果果茶

甜品方面, 我地叫咗流心抹茶撻&仲夏野莓.
兩個甜品嘅賣相都好靚, 好似藝術品咁.

流心抹茶撻 (HK$88)
依個流心撻真係做到流心效果.
個抹茶漿暖暖地, 味道唔會苦, 又唔會好甜.
連個餅底都好好食, 好酥化.
撻上面係朱古力脆片, 味道有少少苦.
最驚喜係旁邊紫色嘅雪糕.
佢係紫米露雪糕黎, 好好食.
無諗過抹茶同紫米露個味係咁夾嫁, 口感一冷一熱咁, 好得意.
真心推介依個流心撻, 真係好好食.
流心抹茶撻

仲夏野莓 (HK$88)
我覺得依個甜品嘅味道比流心抹茶撻普通D, 但賣相就100分, 好colourful.
粉紅色圓條形嘅係士多啤梨味雪糕.
雪糕上面有士多啤梨果肉, 綠色好似草形狀嘅係開心果蛋糕.
個餅底都係好好食.
仲夏野莓

整體來講, 甜品&飲品賣相都好有心思, 好靚.
味道都唔錯, 重點係唔會太甜.
餐廳裝修好靚, 同朋友著靚靚黎依度食嘢、影相&慶祝生日真係唔錯.
另外, 依度都有正餐食嫁.
我見隔離枱叫嘅Main擺盤都好靚.
下次都會想約朋友黎試下佢D main course.
2020-07-04
草莓熱情果果茶