2018-04-03 215 瀏覽
因要喺銅記hea幾粒鐘,又正正飯點,所以選擇食唔洗腳咁急嘅火鍋。渣甸街麻辣火鍋店林立,今次試試重慶嘅呢間過江龍。無book, 直接6點walk in 都仲未有人,但坐左陣已慢慢開始full。 店面細細,但坐得幾舒服,服務殷勤仲送左開胃雪耳糖水,甚感一貫內地餐廳嘅作風👍🏻。鍋底以人頭計,叫左鴛鴦鍋ofcos,一圈正宗重慶湯底(偏香辣,麻適中)包住一小鍋蘋果才梨做底嘅清湯以方便解解辣。湯底沒話說,食物種類算多,仲有半份嘅選擇,非常適合兩丁友但又乜都想食 (或患選擇困難嘅人)。 食物質素無論分量,新鮮度同presentation都屬高分,有豬天梯(猪上顎)、撈左味嘅五花肉“溜”、炸糖瓷粑等等嘅野。 鵝腸乾淨同新鮮,一啲都無瀨住肥膏。耗兒魚口感有少少似醃曬左嘅半魚半魚乾? 😅都ok但不是十分吸引。最值得一贊係五花肉溜,淥左好耐都好滑,醃得亦好好味。豆腐似抽乾水嘅日本乾豆腐,但個人較鐘情入freezer嘅凍豆腐(蜂巢豆腐),應該更有豆腐味同麻辣火鍋更般配。豬天梯就麻麻,好似咬塑膠,一啲都唔入味,不適宜用黎打邊爐。個人覺得食物方面「去港式」嘅過江龍更深得港人嘅心,更容易滿足消費者對麻辣火鍋嘅追求,

鴛鴦鍋

豬天梯就麻麻,好似咬塑膠,一啲都唔入味,不適宜用黎打邊爐。

個人覺得食物方面「去港式」嘅過江龍更深得港人嘅心,更容易滿足消費者對麻辣火鍋嘅追求,無論湯底抑或是食物種類都要係「咦!好似我之前喺內地食果啲/之前喺內地都有食呀」。果啲想盡力迎合港人口味嘅麻辣火鍋店,最終難以逃避落下「四不象」嘅罵名。
炸糖瓷粑
2018-04-01