餐廳: 百芳池上便當 (太古城中心)
資訊:

太古城開咗兩間台式餐廳,先黎試下百芳池上便當先!(之前試過銅鑼灣分店)平日Lunch time時間人潮洶湧,我點左香酥炸雞腿便當$63包一杯阿薩姆紅茶,我選擇店內用餐,堂食幾乎滿座,外賣更另外有6-7成生意,小店滿哂有二三十人在等候。因為佢係open kitchen嘅關係,清楚睇到佢入面5-6位職員都係真係手忙腳亂。我13:32落單,最後45分鐘後先有一份新鮮滾熱辣嘅便當......平心而論食物質素係好好食嘅!香酥炸雞腿便當$63 跟阿薩姆紅茶便當有四款配菜:沙茶米粉、粟米菜脯、娃娃菜同半隻滷蛋各種入味,配上每一口嘅台灣米好滋味。主角係隻香酥炸雞腿,新鮮滾熱辣剛出爐上碟,皮脆肉嫩非常juicy唔過份油膩,醃味都好有台灣嘅味道,亦唔會我最怕嘅肉嫩而近骨見血,油炸時間拿捏得精準!跟餐嘅冰阿薩姆紅茶雖然冇我喺日月潭飲到嘅香氣純正,但佢依然有佢獨特嘅澀味,少甜後都係不失為杯好茶。最後良心建議:價錢同食物質素都係高CP值,但係咪就係會平衡返大家寶貴嘅時間?等得一次,未必有下次,而一間餐廳最緊要係有回頭客去維持生意。我見到店舖爆滿嘅時候都有心理準備會等,但等位45分鐘,同落咗單等45分鐘係兩回事來

香酥炸雞腿便當$63 跟阿薩姆紅茶
香酥炸雞腿便當

阿薩姆紅茶

最後良心建議:
價錢同食物質素都係高CP值,但係咪就係會平衡返大家寶貴嘅時間?等得一次,未必有下次,而一間餐廳最緊要係有回頭客去維持生意。我見到店舖爆滿嘅時候都有心理準備會等,但等位45分鐘,同落咗單等45分鐘係兩回事來的。其實當成間店根本不勝負荷嘅時候,收銀係有責任中途要截單,俾再黎嘅食客選擇要等定另覓地方,但佢地就偏偏不停繼續接單收錢⋯呢一點好冇台灣人做生意嘅作風,寧願令到客人等到燥哂、多次催單甚至要取消。老實講,打工仔中午食飯時間好有限,如果佔30分鐘以上嘅時間去等一個飯盒真係實在太唔合理。而且單號混亂亦唔跟次序,有優先處理外賣嘅感覺。

食物有質素先想佢好好地經營,想生意做得長久。真心覺得佢地有必要更適當地去安排中午最繁忙時間嘅策略,去改善完全不合理嘅等候時間。不能夠令到食客如此焦躁,心情最後會影響味蕾的。
香酥炸雞腿便當
阿薩姆紅茶