2017-12-16 156 瀏覽
今日同老公去SOGO逛下睇睇有咩減價貨,行到夜晚老公話去附近食日式燒肉,餐廳座落係謝斐道好易搵,一出電梯就見到清晰的招牌同埋一張牛的解構圖。餐廳MENU好靚,一般放題店多數得紙仔供食客點餐,但餐廳另有一本MENU圖文並茂比顧客揀食物,好窩心!雪櫃內的飲品任飲~而食燒肉又點可以無啤酒呢,我地決定加$60任飲Hoegaarden,因為我好鍾意飲Hoegaarden Rosée,可以任飲實在太好喇!Hoegaarden Rosée甜甜的果味好清新,入口完全無啤酒的苦澀味,聞到陣陣清香而且酒精濃度又較一般啤酒低,最岩女仔飲! 特選熊本拼盤海鮮拼盤的海鮮好吸引,有蚌~鮑魚~元貝~大蝦和蠔! 蚌好大隻肉質非常爽口,充滿濃濃的海水味。元貝的肉好厚身,肉質嫩滑軟淋有鮮味。鮑魚爽口有嚼勁,大蝦和蠔是可以任點的,我地又點會放過呢~燒三文魚餃三文魚已用鹽調味,肉質好嫩滑,三文魚的油香在口腔內迴盪,加點檸檬汁更可提鮮~讚!蒜香清酒煮蜆蒜茸味好香,有別於一般的清酒煮蜆,蜆不是浸在滿滿的酒中而是被蒜茸包圍,每一口都能吃到蜆肉的鮮甜~清酒和蒜茸的香。肉類有好多選擇,尤其牛肉種類特別多,不同部為的肉質都有分別,個人最

蒜香清酒煮蜆

肉類有好多選擇,尤其牛肉種類特別多,不同部為的肉質都有分別,個人最喜愛吃牛舌,熊本的牛舌是厚切,口感爽而不韌,好嚼勁又香牛味。而其他部為也出色,可惜我地胃容量有限試唔晒咁多款!

豬肉和雞都選咗幾款,鹽味五花腩和明太子雞翼不錯~鹽味五花腩烤香很脂肪部份變得香脆,入口不會感到油膩,配啤酒一流!
明太子雞翼已去骨,啖啖肉,一咬就有明太子咇出來,口感特別。

鹽味五花南

食肉獸都有點蔬菜食架
我鍾意燒甜薯及燒菠蘿,二樣都好甜,而燒菠蘿又多汁又香甜,比生吃更好吃。

炒野菜

最後每人可選一種口味的雪糕,我倆都飲包食醉,捧著大肚腩返家~
Haagen Dazs
Haagen Dazs