2018-02-05 1534 瀏覽
其實好耐之前已經認識鮨一,知道佢個海膽飯真係好有名,今次我就同朋友一齊下呢間店,但我地今天不食海膽飯,另覓其他好東西。鮨一沙律呢個鮨一沙律,很精緻,沙律菜新鮮又嫩綠,脆卜卜,還有多款魚生混合沙律菜內,分別有三文魚、帶子、八爪魚等,豐富了整個沙律的口感!不可不提的,就係日本長野溫室蕃茄,外表為有光澤的深紅色,香甜中帶甘香,味道沒法擋!芝士年糕芝士年糕,含香濃的芝士,外層煙韌、彈口,外脆內軟,炸至金黃色,咬下去時年糕與芝士就變成拉芝般相連,雙重煙韌。白子刺身白子刺身? 係咩嚟架?其實係魚類的精巢,是日本人寒冷天氣的補身良品,含有豐富蛋白質、維他命等,有滋陰養顏之效,有些日本人更視為女人美膚之寶!但我個人就冇甘大的勇敢去嘗試,感覺有點惡心,不過我的米仔就鐘意多方面嘗試的,佢食後,表示白子質感柔滑豐腴,沒半點腥味,緊緻爽滑的質感,綿密滑嫩入口即化,感覺不錯的!你會試嗎?日本厚岸蠔厚岸即係北海道東部,是太平洋沿岸一帶,當地最為盛產之一就係牡蠣,即係蠔。這裡的水的溫度能延緩生蠔生長周期,能讓生蠔長時間吸收著營養物質、微生物,令生蠔肥大多汁、積聚脂肪、味道鮮美。所以厚岸蠔肉質肥美鮮甜 ,吃進口中散發
白子刺身
白子刺身
白子刺身? 係咩嚟架?
你會試嗎?
日本厚岸蠔
所以厚岸蠔肉質肥美鮮甜 ,吃進口中散發還會濃濃的生蠔味,令人百般回沬唷!
池魚薄切
切得晶螢剔透的池魚,排得靚挸的擺放在碟上,池魚刺身質感很嫩,口感豐潤帶爽,加上柚子醬油,更增添了鮮甜的味道!
原條池魚,活北寄貝
池魚刺身質感很嫩,較為爽口,不會有魚腥味,沾少少蔥花醬汁一起食,更能帶出鮮味,那份特別的油脂香在口中散發,令人回味!
活北寄貝。十分厚實,豐滿新鮮,口感爽脆外,甘甜而爽滑!
2018-01-30