2024-01-10 257 瀏覽
擺喺我面前嘅係一碗金獎豚骨魚介沾麵,魚介湯頭香噴噴,濃郁到讓人一啖就記得住。沾湯熱辣辣,拌埋啲有嚼勁嘅中粗麵條,辣辣地、嘟嘟細嘅辛香味,仲有我個至愛半熟蛋,啲蛋黄流心得嚟又唔會太發膩,天啊,真係幾正!🍜邊食沾麵邊嚟啲小食,炸豬扒呢,外脆內軟,唔係嗰種會咬到下巴脫臼嘅硬淨,微酸嘅沙律醬同豬扒鮮味互相襯托,坦白講,真係食得停唔到口。至於另一碗三田特製拉麵,個湯底靚嘢,唔係好深但足夠回甘,麵條雖然唔及沾麵咁有韌勁,但佢啲幼麵掛汁一流,每啖嘆落都心滿意足。最後,當然要嚟啲薯條拼個被明太子沙律醬攪和嘅紅白混醬,酸酸甜甜,有種唔知嘅新奇味道。我呢次幫襯,可以話係色香味俱佳,地道香港口味,跟份量都令人滿足。下次再試試其他款,一試難忘嘅三田製麵所,推介比每一個愛好日式麵食嘅您!👍🍟🎉