朋友串串,約我去了家「梓桐堂」,話說是間私房菜館,但推門一入,感覺就像踏入一個滿是藝術氣息的小天地,我一邊欣賞展示的陶器,一邊等待菜式上桌。🍽️🎨 取了頭盅「炸海蝦沙律菜」真係新鮮過頭,出奇制勝👌🏼!蝦仁爽口嘅同時,那微微梅味嘅醬料沙律就完美調和。再食幾啖「黑松露脆豆腐」,外皮微酥不過點,內裏軟滑得嚟帶微微松露香,瞬間蒸發日常煩憂!湯品我揀咗「元貝冬蓉羹」,溫暖同埋滋味淋淋,一啖飲落去覺得自己重新獲得活力,完美為今晚嘅菜譜做咗一個溫暖開端。主角登場!「椒鹽金菇糖醋骨」外脆內軟,嗰絕妙呼應,令人回味無窮;而「薑蔥石斑腩」嘅香味更加香到鎖不住,弄得我一口接一口,根本停不下來!最後轉個彎,來個「潮州欖菜黑豚肉炒飯」,想不到飯仔回甘得嚟又唔死鹹,入口兼顧味道同質感,讓飽餐後嘅我都仲想再嚟多碟!當然,飯後甜品絕對少不了嗒!「芝麻湯丸」滑溜秀氣,每一口都是芝麻香濃郁嘅幸福感。放工後嚟到「梓桐堂」,唔止肚子滿足,連心靈都得到療癒。下次再有機會,我一定要再嚟!🤤🎉