2020-04-25 134 瀏覽
今日下午茶同男朋友落咗元朗食船麵係泰國同去佢食完船麵 佢就對船麵有情意結船麵特色就係細細碗 一口氣食幾十碗 再叠埋一齊 過癮 鬥食得多但香港鋪租貴 大部份嘅船麵 都唔係細碗 根本係一大碗湯麵 為左慳時間 接多幾枱客仲好 洗碗都洗死人阿叔真係可以做到細細碗 不過只限非繁忙時間 叫得越多就越平 不過係跟人頭我叫左豬牛各一碗 男朋友就叫左豬牛雞各一再加一人一杯Thai milk tea 因為食下午茶都5點 所以費事食得太飽 夜晚仲要去食飯先講湯底 因為食麵 湯底係個靈魂湯底都叫做有牛味 但唔會係好濃烈有少少花生碎 但通菜可以多啲其餘嘅調味料 都需要自己加 包括辣我同男朋友都覺得唔加糖會好啲 加咗有啲似滷水汁湯底但泰式嘅乾辣真係好正呀😍😍泰國嘅船麵湯底牛骨味好濃 個湯係比較杰身所以相對之下 會覺得而家好似食緊牛腩麵咁正所謂無對比無傷害$15一小碗雞船麵 真係一舊雞鎚講抵食真係好抵食 成舊雞鎚俾你 舊雞鎚仲食得出係滷過嘅但以船麵黎講 我覺得就咁雞肉會夾啲一致認為豬同牛 係同個船麵最夾個河粉 係我愛既闊河粉呀😍😍口感一流一講起泰式奶茶就會諗起紅色果間野個茶底出嚟嘅色會係橙橙紅紅色飲得出呀叔係用緊呢
今日下午茶同男朋友落咗元朗食船麵
係泰國同去佢食完船麵 佢就對船麵有情意結