2024-03-17 306 瀏覽
行完北角海濱就來到北角匯,發現都幾多餐廳🍴選擇👍好耐無食燒肉就揀左間坐得舒服之餘,仲係可以對住海景嘅韓燒😂餐廳景觀開揚,窗邊有好多卡位,令人坐得舒服,唔想係室內燒的話亦可選擇陽台位,一樣可以飽覽維港景色👉🏻 食堂牛肉拼盤 ($458)呢個拼盤一次過可以試勻5種幾受歡迎的牛肉部位,包括和牛牛五花、外裙肉、厚切牛舌、牛小排及牛胸爽肉,全部油脂分佈平均同味道濃郁,而且係可以配不同人口感😂我就最鍾意是口感軟嫩的和牛五花肉及爽彈多汁的牛胸爽肉😋👉🏻 一級五花肉 ($238)有2大條五花肉,肥肉和瘦肉的層次分明,當烤到焦香時,一啖食落會覺得充滿油香。係烤的時候有啲溫馨提示,由於五花肉油脂較大,放在爐中間位置烤容易搶火,所以可放在爐邊慢慢烤😊👉🏻 新鮮鰻魚全份 ($258)第一次食韓燒烤鰻魚,全份份量十足👍先將半條鰻魚皮烤至焦脆,然後鰻魚會慢慢捲縮,再反轉烤鰻魚肉的那一面,之後可將鰻魚剪開,更容易熟。我就覺得鰻魚唔點醬汁都好入味,亦可以選擇用鰻魚汁點綴。👉🏻 大醬湯 ($98)大醬湯入面有海鮮、蔬菜🥬、豆腐等,很開胃🤤👉🏻 黑米冷麵🍜 ($92)微酸的冷麵很爽口,中和了燒肉油膩的口感!👉🏻 梳打 (

👉🏻 食堂牛肉拼盤 ($458)
👉🏻 一級五花肉 ($238)

👉🏻 新鮮鰻魚全份 ($258)

👉🏻 大醬湯 ($98)
大醬湯入面有海鮮、蔬菜🥬、豆腐等,很開胃🤤

👉🏻 黑米冷麵🍜 ($92)
微酸的冷麵很爽口,中和了燒肉油膩的口感!

👉🏻 梳打 ($32)
叫左濟州特飲及荔枝梳打2杯,燒住飲似乎無咁熱氣😂