話說今日同朋友出去TST行街,行到肚餓話近排好想食韓國嘢(已經愛上吃韓國菜2年了),於是打算到韓國搵食路一間專賣韓國食材舖頭發現,原來入有乾坤,舖頭入面竟然竟然仲有間餐廳,於是抱住險精神入去會一會佢,餐廳佔地空間相當之大,眼望埋去可以同時容納20枱客人左右,座位亦非常寬敞,坐得非常舒服!而且大部份店員都識講韓文及部份普通話,服務態度好好。跟住落嚟講下食物,雖然我哋只有二人用餐,但係食物份量係非常充足,加上前菜2個女生嗌3款菜式已經夠食。1. 韓式芝士煎蛋卷依個私心推介一定要試,而已必須趁熱食!本身蛋卷已經煎得夠好食,蛋裏都有芝士,加上沙律醬及車厘茄,咸咸酸酸相當開胃。一份煎蛋卷有2個前菜碗咁大2. 柚子炸雞韓式炸雞係不得不試,炸雞有分醬汁/ 乾粉類,而我哋叫乾粉類,雞皮係炸啱啱好脆卜卜,肉質適中,一啲都唔「鞋」,啖啖柚子味道,食落都唔覺得好「漏」。
女生的話,個人建議只叫其中一樣,我哋一男一女叫咗2個,男生都飽到嘔。3. 韓式白海鮮湯麵湯底比較濃稠,但海水味道唔重,入面有多款配料,蟹、青口、雪耳等等,麵條不宜放太耐。4. 特選韓牛膝骨飯反而韓牛膝骨湯底味道相當對清淡少少,加入了紅棗、人

1. 韓式芝士煎蛋卷

2. 柚子炸雞

3. 韓式白海鮮湯麵

4. 特選韓牛膝骨飯
反而韓牛膝骨湯底味道相當對清淡少少,加入了紅棗、人蔘等等食材,人蔘味道特出,需要連飯一齊吃,感覺好養生呢!

可能朋友同經理好啱傾,仲我請我哋飲埋人蔘酒,成支係我哋面前酖,好大支,飲落酒精唔重,應該係俾人蔘味道蓋過咗,容易入口。仲有韓國益力多送俾我哋飲,係咪知我哋食得太飽需要益生菌,保持腸道建康。

.同場加映有人生日,店內仲會播放生日歌,由店員向生日之星送上祝褔!

題外話/補充資料: 同場加映有人生日,店內仲會播放生日歌,由店員向生日之星送上祝褔!
2024-04-15
  • 韓式芝士煎蛋卷