想食韓國菜一定係去尖沙咀韓國街覓食🤤👀但有咁多間韓國餐廳,有時真係會睇到眼花撩亂,今次就去咗一間朋友介紹嘅餐廳,叫Ssal Bori Ssal,餐廳入面高朋滿座,等咗大概10分鐘就入得去😎嗌完嘢食之後,店員就上咗3碟小菜,每次食韓國嘢我都好期待呢個環節,為我哋呢一餐打開咗個完美嘅序幕,小菜係可以refill,不過我驚食太多食唔到主菜所以就冇refill🤭純豆腐海鮮湯 $103天氣有啲凍,最啱就係食返個暖笠笠嘅湯,呢個湯望落紅卜卜😳好似好辣咁,但其實只係有少少辣味,絕對適合香港人口味🧏🏻‍♀️入面嘅豆腐好嫩滑,仲有唔同嘅海鮮,有蜆肉同魷魚🐙我最鍾意係佢用呢個器皿裝住個湯,食到最後依然都keep 得住個熱度🥰餐廳會配埋個飯俾你,一啖飯一啖湯,正呀🤤簡簡單單已經好滿足❤️炒年糕 $85食韓國嘢我一定會叫炒年糕,年糕好煙靭,我好鍾意個種漿住個口嘅感覺,佢個汁辣得嚟又甜甜地,啲年糕,魚糕,同雜菜都索哂個汁,好快就已經清咗,完全唔夠喉呀🥹韓式五花肉 $290一上枱我愕咗然,超級大碟🤣😳有2 大排肉,五花肉肥瘦均勻,唔好睇佢好似冇咩色水,其實已經醃咗,夾埋生菜,同側邊啲醬汁一齊食,好解膩☺️我終於明白點解
前菜

純豆腐海鮮湯

純豆腐海鮮湯 $103
炒年糕

炒年糕 $85
韓式五花肉

韓式五花肉 $290
一上枱我愕咗然,超級大碟🤣😳有2 大排肉,五花肉肥瘦均勻,唔好睇佢好似冇咩色水,其實已經醃咗,夾埋生菜,同側邊啲醬汁一齊食,好解膩☺️我終於明白點解韓劇啲明星會食得咁開心,因為真係好好食🥹最後食淨一半,我就拎咗返屋企俾我聽日加餸🤣
想食正宗韓國嘢嘅你,一定唔可以錯過呢間餐廳🩷💙🤍
2024-01-28
前菜