2018-05-13 160 瀏覽
韓國朋友自遊行來了香港,順便探下我。佢都好識揀 (好明顯上網做過資料搜集),住在 Casa Deluxe Hotel,交通方便,budget 又低,啱晒佢呢啲錢唔多,但又成日去旅行的韓國潮人。佢約我去佢酒店樓下的一間西餐廳食晚飯,食完就可以去旺角shopping。六點九,我哋就到咗,客人還只得兩三個,我哋揀咗窗口位嚟坐。食食下,七點鬆啲,餐廳就滿晒座了。店員招呼好殷勤,還推介我哋可以食二人套餐,或 dinner set包餐包餐湯和飲品,非常抵食。韓國朋友不愛吃紅肉,咁,我都陪下佢,主食食簡單些,目的是留肚食甜品。點咗【黑松露野菌意大利飯 $138】和【燒雞肉凱撒沙律 $98】,一齊 share。其中一個餐湯加 $18升級為龍蝦湯。飲品分別加 $8和 $24轉飲一杯 iced mocha 和 Hoegaarden 啤酒。最後,點多兩個甜品: 【朱古力心太軟伴雪糕】和【西班牙玉桂條伴雪糕】,每個甜品多只係需要加多$38 啫,真係抵食。【是日餐湯】是周打魚湯,味道適中,材料亦足,有好多魚肉粒。【餐包】是蒜蓉包,麵包焗得香脆,如果再搽多些蒜蓉牛油就更加正。【龍蝦湯】好飲! 好香龍蝦的鮮味。原來

食食下,七點鬆啲,餐廳就滿晒座了。

【是日餐湯】
是周打魚湯,味道適中,材料亦足,有好多魚肉粒。

【餐包】
是蒜蓉包,麵包焗得香脆,如果再搽多些蒜蓉牛油就更加正。

【龍蝦湯】
好飲! 好香龍蝦的鮮味。

原來坐在窗邊,望著繁忙的彌敦道,歎杯啤酒、iced mocha 都幾寫意。

【黑松露野菌意大利飯】
黑松露香味特別濃郁,意大利飯造到好 creamy,加上芝士薄片,混和一起吃,口感、味道都一流。

【燒雞肉凱撒沙律】
賣相好吸引。雞扒燒成金黃色,非常香口、惹味。沙律菜都新鮮,旁邊撒了些煙肉碎和芝士薄片,有錦上添花之效果。

【西班牙玉桂條伴雪糕】
西班牙玉桂條伴雪糕
嘩! 有驚喜! 平時食玉桂條都是長條形的,估唔呢個甜品可以將玉桂條整成圓圈,中間就放一球雪糕。真係樣又靚,味道又正!

【朱古力心太軟伴雪糕】
朱古力心太軟伴雪糕
朱古力流晒出來,見到都流口水,好好食!

韓國朋友讚這裡食物、環境都好好,返到老家會推介俾佢啲 friends。

今晚我做東,嚟梗十月去韓國償紅葉時,我會順便探番佢,食番佢一餐。
2018-05-09
西班牙玉桂條伴雪糕