2019-06-16 178 瀏覽
今晚同朋友去食韓燒,餐廳有好多韓星相/海報,特色推介有八色燒肉套餐,除了八款口味的五花肉,還有五花肉配豬肉或牛肉,價錢由$538-698,亦有海鮮、炸雞、韓國菜式,如人參雞、煎餅、水冷麵、石鍋飯、拉麵等等。餐廳環境十分寬闊,坐得舒適,燒肉爐上的抽油煙夠強勁,吸走好多燒肉餘味,食完燒肉都唔會一身味。沙律及前菜泡菜超多款,都是免費附送。沙律清爽脆口,泡菜微辣帶酸,好適合港人口味。仲有醃洋蔥及菇、少有的蔥泡菜、醃生菜、醃香蘿蔔片、辣椒蔥絲……全部都好夾燒肉。八色五花肉 $538,套餐適合2-3人食,有八款醃到入味的五花肉,可一次品嚐八種口味,超滿足。店員好細心,幫我地燒肉,先燒味道偏淡的味道,人參及蒜蓉,燒得好靚,脂肪燒到閃閃發光同埋好香。人參味突出,微甘又入味,估唔到人參都夾到燒肉,感覺好補身。蒜蓉味較清淡,唔會好重味,食完唔怕個口大味,有蒜香得來又食到五花肉的豬味。套餐仲有生菜,可用來夾燒肉、泡菜、醃菜等,味道更清爽,又可解五花肉的油膩,可以食多點。之後燒大醬味及日本燒汁味。前者味道較濃,有大醬的豆香同濃味,咸度高左,所以不用沾醬都好味,而且大醬令肉更惹味。日本燒汁味道都較重,同樣醃得入

八色五花肉

之後燒大醬味及日本燒汁味。前者味道較濃,有大醬的豆香同濃味,咸度高左,所以不用沾醬都好味,而且大醬令肉更惹味。日本燒汁味道都較重,同樣醃得入味,就如沾了燒汁一樣,不過唔會好咸。

香草味全條五花肉都沾滿Rosemary 好香,一邊燒一邊傳出香味,感覺帶點西式。
黑椒味五花肉都用超多黑椒醃肉,但估唔到味道唔會好辣,反而有好香黑椒香味。

黑椒同香草味雖然好香,但燒完較乾身,幸好五花肉夠肥美,咬落都多肉汁,沾醬食添咸味更美味。

最後燒最重味的咖哩味和辣椒醬味,呢兩個味都係超香。

特別係咖哩味,真係超香,脂肪溶化開咖哩粉,變得更甘香,豬肉亦好夾好有彈性。辣椒醬微微刺激,辣中帶香。
附送Egg Pizza

附送的烤雞蛋 Egg Pizza,好靚好可愛,熱辣辣上菜。
雞蛋超嫩超鬆軟,濕潤帶點拉絲芝士,充滿蛋香,仲有椒粒洋蔥等餡料,味道豐富又滋味。
葛根拌冷麵

葛根拌冷麵 $88,附上芝麻醬及醋汁,按自己喜愛口味適量加入,再用剪刀剪幾下冷麵,方便拌勻。好冷涼好清爽,冷麵好好咬,唔算好辣,有麻香同帶點酸醋味,食完燒肉再食冷麵真係完美配搭。

菠蘿Ade $48,係好冰凍既梳打,甜甜地有菠蘿肉同果香,有氣飲品最岩食燒肉時飲,好清爽好解膩。
西瓜汁 $40,用新鮮西瓜打成汁,好爽甜仲有好多果肉。
最後附送水果西瓜,清甜多汁,超級滿足。
2019-06-13
八色五花肉